Péče o předčasně narozené děti je v České republice dlouhodobě na velmi vysoké úrovni. A právě porodnice U Apolináře patří ke špičkám v tomto oboru. Předčasně narozené děti se musejí vypořádat s celou řadou potíží a nástrah, jednou z nich jsou i potíže s dýcháním. Můžou za to nedostatečně vyvinuté plíce, které nezvládnou dostatečně okysličovat celý organizmus.

Umělá plicní ventilace se v neonatologii využívá už 40 let. Doposud používané ventilátory však neuměly reagovat na rychle se měnící stav křehkých plic nedonošených dětí. Děti tak dostávaly kyslíku buď příliš málo, nebo naopak extrémně moc.

Revoluční změnou je proto plicní ventilátor NAVA (Neurally Adjusted Ventilatory Asist), který dokáže novorozencům poskytnout individuální péči. „Přelom nastal, když se začalo uvažovat o tom, kde samotné dýchání vůbec vzniká. Vzniká v bránici a právě na ni je tento speciální ventilátor připojen sondou. Ta snímá samotné nervové impulsy k nádechu, proto se tak dobře dokáže přizpůsobit potřebám miminka a jeho aktuálnímu stavu,“ vysvětluje Richard Plavka, primář neonatologického oddělení porodnice U Apolináře. Sonda je extrémně přesná, dech dokáže snímat v intervalech 13 milisekund.

Neonatologové jsou v současné době schopni zachránit děti zhruba od 22. týdne těhotenství. Přelomový plicní ventilátor NAVA je pak možné aplikovat novorozenci už od 500 gramů váhy. Jednoznačně tak jde o revoluční změnu v tomto oboru. Primář Plavka pro srovnání připomněl smrt syna bývalého amerického prezidenta Kennedyho, který v roce 1963 zemřel pouhých 39 hodin po svém narození právě na respirační tíseň. „Přestože měl Patrik Kennedy při svém narození 2200 gramů, zemřel krátce po svém narození, jeho smrt znamenala přelom ve vývoji neonatologie.“

Přístroj NAVA v hodnotě 1,5 milionu korun Apolináři zapůjčil nadační fond Vita et Futura, díky finančnímu daru nadace Be Charity Barbary Nesvadbové a Pavlíny Saudkové. Porodnice má přístroj zapůjčený na 5 let a souběžně poslouží k důležitému výzkumu, který se zaměřuje na sledování, měření a vyhodnocování dechové aktivity bránice novorozenců. Pětiletá zápůjčka je zvolena záměrně, lékaři předpokládají, že přístroj se bude nadále vyvíjet, po pěti letech by tedy mohla přijít jeho vylepšená verze.

Fotogalerie
22 fotografií