Krátce před začátkem školního roku obdržel historik Tomáš Petráček nečekaný dopis od vedení na Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. „Dnes jsem dostal po 18 letech působení na Katolické teologické fakultě ‚výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti‘, v rámci jakési ‚reorganizace‘, o které ale jinak nic nikdo z kolegů neví,“ napsal Petráček v pondělí 21. srpna na svém Facebooku.

Vedení dopálilo studenty

Nejvíce na rozpacích byli sami studenti, které Petráček vede při doktorandském studiu. Proto neváhali a okamžitě otevřeným dopisem vyzvali vedení fakulty k rezignaci. „My, níže podepsaní studenti a studentky KTF UK, chceme touto výzvou vyjádřit své rozhořčení nad událostmi, které kulminovaly tento týden rozhodnutím o vypovězení pracovního poměru prof. Tomáši Petráčkovi. Tyto kroky, za které je přímo odpovědné vedení fakulty, zásadně poškozují renomé nejen celé akademické obce fakulty, ale i Univerzity Karlovy a katolické církve v očích odborné i laické veřejnosti,“ stojí v dopise.

„Jsme přesvědčeni o tom, že děkan nejen že nejedná v nejlepším zájmu fakulty, ale aktivně a dlouhodobě se snaží omezit názorovou pluralitu v této instituci. Při tomto konání pak nejen překračuje své pravomoci, ale vytváří na akademické půdě prostředí strachu a nejistoty, které zásadně omezuje vyučující i studenty v iniciování otevřené diskuze a budování prostoru pro kvalitní vědeckou činnost,“ pokračují studenti.

I samotný Petráček uvedl na sociální síti, že není standardní, aby školiteli na postgraduálním studiu nebylo umožněno dokončit společnou práci se svými studenty. „Odpověď zněla, že buď skončí, nebo dostanou přiděleny nové školitele. To vše bez vědomí předsedy oborové rady, který už odmítl stejný postup u doktorandů kolegy Jaroslava Čechury, kterému nebyla prodloužena smlouva a na KTF taky končí.

Kritika i od rektorky

Netransparentní personální politiku KTF dnes ve svém vyjádření odsoudila i rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, která žádá po děkanovi vysvětlení. „Rektorka vyslovila znepokojení nad vzniklou situací, nesprávným postupem řešení v oblasti pracovně-právních vztahů a rovněž nad tím, jak nevhodným a neodpovídajícím způsobem byli informováni studující v doktorském programu ve věci eventuální změny školitele,“ uvedl tiskový mluvčí UK Václav Hájek.

„Dále rektorka Milena Králíčková na základě této schůzky vyzvala děkana Vojtěcha Novotného, aby do týdne k jejím rukám předložil vyjádření k jejímu stanovisku a návrh, který povede k uklidnění situace a uspokojivému smírnému řešení a vrátí na KTF UK atmosféru akademické diskuze a inspirativního prostředí,“ doplnil Hájek.

Odchází odborníci

Celá kauza se dotkla i odborníků, kteří působí ve vědecké radě KTF UK. Kvůli počínání vedení fakulty se ji rozhodli opustit hned dva členové. Petr Kubín, jenž působí na katedře církevních dějin a literární historie, a Jana Zapletalová.

Vadí mi okolnosti, jakým způsobem byl ukončen pracovní poměr panu profesoru Petráčkovi,“ sdělila Deníku N. „Nemohu a nechci nadále podílet na garantování kvality vzdělávací a tvůrčí činnosti na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy,“ dodala.

Nepohodlné názory?

V katolických kruzích je Petráček znám svými pokrokovými názory, dlouhodobě kritizuje například spolek Aliance pro rodinu a také podporuje manželství pro všechny. „Myslím, že moje odvolání je spíše dlouhodobá záležitost,“ reaguje Petráček pro Aktualne.cz. „Vedení fakulty se moje názory nelíbí a stávající děkan mi několikrát v minulých letech řekl, že tlak ze strany některých členů České biskupské konference je velký. Pochází to už z doby, kdy se začalo bojovat o Istanbulskou úmluvu v roce 2018,“ doplnil Petráček. Tehdy kritizoval probošta hradní kapituly Petra Piťhu za jeho kázání proti Istanbulské úmluvě.

Video
Video se připravuje ...

První rektorka UK: O tom, proč univerzita potřebuje ombudsmana a v čem vědci během pandemie selhali Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
18 fotografií