Zvýšení cen nyní neplánuje České vysoké učení technické (ČVUT), uvedla za univerzitu Kateřina Veselá, ani Česká zemědělská univerzita (ČZU) a Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), řekli jejich mluvčí Karla Mráčková a Michal Janovský. Na kolejích ČVUT studenti zaplatí za lůžko od 81 korun za noc na kolejích Strahov a Podolí do 247 korun na koleji v Bubenči. Na kolejích ČZU je nejnižší poplatek za standardní dvoulůžkový pokoj 163 korun za noc, nejdražší takové ubytování stojí o 63 koruny víc. VŠCHT studenty ubytovává na kolejích Sázava a Volha. Bydlení na dvoulůžkovém pokoji stojí v obou zařízeních shodně, a to 146 nebo 168 korun za noc. Cena závisí na tom, s kolika lidmi ubytovaný sdílí koupelnu a kuchyň.

Podle Veselé a Janovského je zájem o ubytování na kolejích podobný jako v minulých letech, většina míst je obsazena. „I pro akademický rok 2023/2024 jsou koleje ČVUT prakticky obsazené, v tuto chvíli existuje asi 700 zájemců, na něž se ubytování zatím nedostalo," uvedla Veselá. ČVUT přitom spravuje mimo jiné největší studentský kampus v Evropě Strahovské koleje a pro ubytování nabízí asi 7000 lůžek. Na vysokoškolských kolejích v pražských Kunraticích, kde ubytování poskytuje VŠCHT, je k dispozici 1500 lůžek. Podle Janovského je nyní poptávka po bydlení vyšší než nabídka lůžek o zhruba šest procent. ČZU na kolejích v Suchdole ubytovala zhruba 2000 žadatelů, dalších asi 600 lůžek univerzita nasmlouvala na externích místech. Na všechny zájemce o bydlení se ale nedostane. „Odmítáme přibližně 1400 žádostí z celkových 4000," uvedla Mráčková.

Poplatky za kolej mírně navýšila Vysoká škola ekonomická (VŠE). K úpravě ceny univerzita podle své mluvčí Věry Koukalové přistupuje každý rok, důvodem je inflace a renovace prostor. „Například v případě Palachovy koleje se v akademickém roce 2022/2023 jednalo o částku 206 Kč za noc, tedy asi 6200 Kč za měsíc za místo na dvoulůžkovém pokoji. V akademickém roce 2023/2024 je to 210 Kč za noc, tedy asi 6300 Kč za měsíc," řekla. Ceny za měsíční bydlení na sdílených pokojích na kolejích VŠE se pohybují mezi 6000 Kč a 7000 Kč. Nyní univerzita při vyřizování žádostí o ubytování eviduje převis asi 400 studentů, doplnila mluvčí.

Od 1. července zdražila kolejné Univerzita Karlova (UK), informoval její mluvčí Václav Hájek. Poplatky podle něj kvůli inflaci a cenám elektřiny a plynu rostly o 8,1 procenta a nyní se průměrná měsíční cena ubytování pohybuje okolo 5600 Kč za měsíc. Přes zdražení jsou koleje aktuálně zcela obsazené. Pro letošní rok je kapacita kolejí 10.962 lůžek, přibližně deset až 15 procent žadatelů o ubytování univerzita kvůli nedostatku míst odmítá, sdělil mluvčí.

Ceny stravného se podle mluvčích škol upravují kontinuálně, roli přitom hrají aktuální ceny surovin. V menzách ČVUT zaplatí student za hlavní jídlo zhruba od 85 do 140 Kč, ceny za oběd v menze VŠE se v současnosti pohybují mezi 83 Kč a 93 Kč. Podobné částky nyní platí i strávníci v menzách VŠCHT, která na jaře tohoto roku stravné zdražila. „Meziročně se zvyšování ceny stravného z důvodu nárůstu energií a surovinových vstupů projevilo na snížení počtu strávníků mezi akademickým rokem 2021/2022 a akademickým rokem 2022/2023 o 19,48 procenta," uvedl mluvčí. Konkrétní počty strávníků nesdělil.

Méně lidí využívá i menz UK, kde aktuálně průměrná cena studentského oběda činí 80 Kč. „Oproti období před covidem se počty vydaných porcí mírně snížily. Ale tento trend je obecně vnímán v oblasti studentského stravování i jiných zemích. Studenti se ke stravování v menzách vrací postupně," uvedl Hájek. Loni menzy spadající pod UK vydaly 587.372 studentských jídel, dodal.