Poslední srpnové dny řeší církevní historik a teolog Tomáš Petráček pořádnou nepříjemnost. Z Karlovy univerzity totiž dostal dopis, že s ním pro nadcházející akademický ročník už nepočítají. „Dnes jsem dostal po 18 letech působení na Katolické teologické fakultě ‚výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti‘, v rámci jakési ‚reorganizace‘, o které ale jinak nic nikdo z kolegů neví,“ uveřejnil Petráček skrz svůj Facebook, který má 5 tisíc sledujících.

Zápis psaný dopředu

S ohledem na to, že patří mezi přední teologické odborníky římskokatolické církve, postup fakulty nechápe. Tím spíše, že se o všem dozvěděl prakticky „na poslední chvíli“. Předsedkyně odborové organizace na KTF Michaela Falátová přitom pro magazín Christnet.eu uvedla, že projednání výpovědi bylo „značně nestandardní“.

Hovoří například o tom, že děkan fakulty, jímž je Vojtěch Novotný, ji nutil podepsat dvoustránkový zápis o projednání výpovědi, který byl přitom sepsaný ještě předtím, než k projednání vůbec došlo. Stojí snad za odvoláním antipatie nebo Petříčkovy názory? Dříve totiž v minulosti kritizoval Alianci pro rodinu, zároveň zaujímá kladný postoj k manželství pro všechny.

Děkan Novotný nicméně pro Deník N odmítl, že by za Petráčkovou výpovědí mělo být něco takového. „Toto mi nepodsouvejte. Nic takového tam není. O těchto věcech ani nechci mluvit, naprosto to vylučuji,” odpověděl.

„Stav úvazků se nyní snižuje o 2,5, na prof. Petráčka z toho připadá pětina. Snižujeme také počet zaměstnanců na DPP a lépe rozdělujeme výuku i další agendy. Činností, jimž se prof. Petráček na Katolické teologické fakultě věnoval, se ujmou stávající zaměstnanci. Jiné interpretace důvodů propuštění se nezakládají na faktech a nejsou pravdivé,“ zní pak oficiální stanovisko fakulty. „Je nadbytečný někdo, kdo vede s malým úvazkem sedm doktorandů?“ klade si Petráček řečnickou otázku.

Nepohodlné názory

„Myslím, že moje odvolání je spíše dlouhodobá záležitost,“ reaguje Petráček pro Aktualne.cz. „Vedení fakulty se moje názory nelíbí a stávající děkan mi několikrát v minulých letech řekl, že tlak ze strany některých členů České biskupské konference je velký. Pochází to už z doby, kdy se začalo bojovat o Istanbulskou úmluvu v roce 2018,“ doplnil Petráček. Tehdy kritizoval probošta hradní kapituly Petra Piťhu za jeho kázání proti Istanbulské úmluvě.

Nejde o první potíže

Petráček není jediný, s kým se současný děkan dostal do sporu. Po jeho znovuzvolení do funkce rezignovalo pět proděkanů, kteří si stěžovali právě na špatné vedení fakulty. Navíc podle magazínu Christnet.eu požadoval předčasné odvolání svého protikandidáta na post děkana.

Zastání z vyšších kruhů

Petráčka se začali lidé zastávat na sociálních sítích. A to včetně těch nejpovolanějších. „Ukončení pracovního poměru prof. Tomáše Petráčka z důvodu nadbytečnosti nezní důvěryhodně. Zralé a zároveň pokorné akademické prostředí neuhýbá před palčivými duchovními a etickými výzvami, na něž se poctivě a trpělivě hledají odpovědi bez osobní prestiže a pokušení umlčet nesouhlasícího,” vyjádřil se například pomocný biskup pražský Václav Malý.

Zastání nalezl také u dalšího známého duchovního. „Nedovedl jsem si představit, že se ještě dnes může na půdě univerzity něco podobného, co se dělo za obou normalizací, opakovat,“ pozastavil se Tomáš Halík, sám univerzitní vyučující.

S jednotlivými články a rozhovory kolegy Petráčka jistě leckdo nemusí souhlasit, avšak zaprvé k synodální cestě církve - jak zdůrazňuje papež František - patří svobodná výměna názorů a vzájemné naslouchání a zadruhé v akademické oblasti je perzekuce za názory, pokrytecky maskovaná jinými důvody, naprosto nepřijatelná. Postup děkana proti prof. Petráčkovi poškozuje nejen jeho, nýbrž zejména KTF UK, Univerzitu Karlovu i katolickou církev.“

Co bude s doktorandy?

Dle svých slov je Petráček se svým odchodem smířený, byť mu leží na srdci osud doktorandů. „Když jsem se ptal, co bude s mými sedmi doktorandy, je zvykem nechat školitele a postgraduálního studenta dokončit společnou práci, zvláště když dva z nich budou končit k 1.12. a další dva během příštího akademického roku. Odpověď zněla, že buď skončí nebo dostanou přiděleny nové školitele,“ kroutí Petráček hlavou pro Seznam Zprávy. Pracné několikaleté úsilí při získání prestižního doktorátu by tak prakticky mohlo přijít vniveč jen proto, že škola ukončila poměr s jejich školitelem.

Video
Video se připravuje ...

Papež František Reuters

Fotogalerie
14 fotografií