Zvolená parcela se nachází u nábřeží Ludvíka Svobody vedle ministerstva dopravy. K navrhované změně územního plánu si radnice nechala zpracovat podkladovou studii, o jejímž zadání rozhodli zastupitelé předloni. Nynější prostory jsou podle dřívějších vyjádření zástupců radnice pro jednotku, kterou Praha 1 založila v roce 2011, nedostačující.

Zpracovaná studie podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) potvrdila nutnost změny územního plánu, která nicméně městskou část nijak nezavazuje k tomu stanici skutečně postavit. "Myslím, že je vhodné to dát hlavnímu městu k posouzení," řekla. Změny územního plánu posuzuje pražský magistrát a schvaluje je celopražské zastupitelstvo.

Opozice je proti

Záměr stanici postavit dnes kritizovali opoziční zastupitelé. Pavel Marc (Zelení) označil projekt kvůli vysokým nákladům za "fantasmagorický". Podobně se vyjádřil i Petr Kučera (Zelení). "Nedokážu si představit, že se najednou zjeví takový balík peněz, abychom postavili hasičárnu," míní. Místostarosta pro finance Tomáš Heres (ODS) k tomu řekl, že radnice by v případě stavby neplatila celý projekt sama a musela by zajistit financování i z dalších zdrojů.

Ve hře byla i další místa

K volbě místa si Praha 1 dříve nechala vypracovat studii, která kromě Holbovy ulice zahrnovala i další lokality. Nakonec se podle tehdejších vyjádření stavba ukázala reálná jenom v Holbově a na Strahově u Vaníčkovy ulice. V případě Strahova byl nicméně problém v dojezdové vzdálenosti a také v tom, že pozemky jsou v katastrálním území Prahy 6, takže nakonec zvítězila varianta v centru města.

Dobrovolní hasiči zasahují nejen při hašení požárů, ale rovněž třeba při povodních, kdy pomáhají s evakuací obyvatel, čerpáním vody nebo odstraňováním škod. V Praze je podle dřívějších informací 24 jednotek dobrovolných hasičů, které jsou určeny pro zásahy na celém území města. Dalších 14 jednotek je vyčleněno pouze pro danou městskou část. Jednotky zřizuje obec a jsou závislé na jejím rozpočtu. Obec vlastní i veškeré vybavení. V čele je velitel zodpovědný starostovi. V Praze působí přes 2500 dobrovolných hasičů.

Video
Video se připravuje ...

Příjezd pražských hasičů na Mariánské náměstí Blesk

Možná podoba stanice pro dobrovolné hasiče na Praze 1
Autor: MČ Praha 1