„Naším cílem je během následujících týdnů přestavět stávající křižovatku silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho přestavíme i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek,“ uvedl Jiří Veselý z ŘSD. Součástí prací bude například prodloužení odbočovacího pruhu z hlavního tahu a vytvoření připojovacích pruhů, a to ve směru na Prahu i za křižovatkou ve směru na Kolín. Křižovatka by měla být po úpravě bezpečnější a přehlednější.

Zpoždění

Město podle Rydvalové před lety usilovalo o to, aby v místě vznikl velký kruhový objezd, návrh ale policie neschválila. Silnice I/12 slouží jako hlavní tah z Prahy na Český Brod a Kolín.

Město uvedlo, že původně se mělo se stavbou začít v létě, kdy je menší provoz. „Začalo se ale až toto pondělí, kdy u nás s týdenním zpožděním kvůli opravě školy začala i školní docházka,“ řekla Rydvalová. Město chce po zkušenostech z prvních dnů omezení žádat například o změnu časování semaforu. „Vůbec nereflektuje, že ráno je vytíženější směr na Prahu a odpoledne opačný směr,“ doplnila Rydvalová. Komplikací je i železniční přejezd v centru města, přes který vede objízdná trasa.

Objízdné trasy

Odbočení na Jirny a výjezd ze silnice II/101 je uzavřený. Objízdná trasa od Jiren vede přes silnici Klánovická, Na Spojce, Smetanova, Arnošta z Pardubic, Dvořákova a Škvorecká na silnici I/12 a stejná je trasa od Českého Brodu ve směru na Jirny, uvádí město na webu. Práce na přestavbě křižovatky provádí společnost ČNES dopravní stavby, vyjdou na 19,5 milionu korun bez daně z přidané hodnoty.

Fotogalerie
4 fotografie