Vypravit prvňáčka do školy je každoročně velký zásah do rodinných financí. Samozřejmě záleží na kvalitě pořizovaných věcí, pořídit novou výbavu pro letošek vyšlo rodiče zhruba na 7 tisíc korun.

„Školní aktovka vyjde na lehce přes dva tisíce. Školní penál stojí aktuálně v průměru zhruba 350 korun. Vybavení penálu vyjde na 250 korun. Dále je třeba připočíst obaly na učebnice a sešity, za 150 korun. Přezůvky, boty do družiny a sportovní obuv do tělocvičny vyjde v souhrnu 1 150 korun. Obědy stojí měsíčně zhruba 900 korun, družina 250 korun,“ vypočítává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank. K tomu mohou hned v září přibýt výlety, pak samozřejmě kroužky a další peníze vybírají školy na pořízení pracovních sešitů, což vyjde zhruba na 1 100 korun.

Tento hrubý propočet ostatně potvrzuje i maminka Zuzana S., jejíž syn nastupuje do první třídy na Praze 7. „Za výbavu malému do školy jsme utratili okolo sedmi tisíc. Chtěli jsme kvalitnější tašku nebo batoh, takže jen ten stál 3 900 korun, k tomu základní pomůcky do školy, oblečení, přezůvky a podobně. A to nepočítám, že jsme pořizovali už k Vánocům psací stůl do pokojíčku, židli a knihovnu,“ vypočítává. Rodina takový výdaj zvládne, ale Zuzana přiznává, že si nedovede představit, jak by se s výdaji popasovala, kdyby na vše byla sama.

Právě pro rodiče samoživitele mohou být výdaje se začátkem školního roku velkým problémem. „Jsem samoživitelka, a kdybych nezačala nakupovat věci dostatečně v předstihu, najednou by pro mě výdaj za pomůcky pro malou do školy byl problém. Zároveň jsem už nyní přemýšlela a koupila stůl rovnou pro dvě děti, aby druhá dcera za dva roky měla hned místo v pokojíčku. Celkově mě náklady vyšly asi na 5,5 tisíce korun,“ říká Alena K., jejíž dcera nastupuje do školy na Praze 4.

Naštěstí řada městských částí nabízí rodičům samoživitelům, ale i sociálně slabším rodinám, několik možností, jak se s nastalou situací vypořádat. Některé městské části nabízejí finanční podporu, jiné třeba obědy nebo pomůcky zdarma.

Praha 3

„Naše pomoc není plošná, ale zaměřuje se na konkrétní případy sociálně znevýhodněných rodin, které jsou v evidenci našeho oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Jestliže tyto rodiny požádají o podporu, zprostředkujeme pomoc ze strany komunitních center, jako například Paleček nebo Nová Trojka,“ vysvětluje pro Blesk mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

„Zmíněná komunitní centra na naši žádost osloví své klienty, zda případně mohou věnovat věci, které již pro své děti nepotřebují. Tímto způsobem se daří poměrně rychle vybrat vše potřebné: školní aktovky, penály, ale třeba i notebooky a další školní vybavení. Příležitostně komunitní centra pořádají vlastní hromadné sbírky mezi svými klienty. Ve spolupráci s komunitními centry jsou také realizovány různé zájmové kroužky. Pro děti ze znevýhodněných rodin je účast na těchto kroužcích bezplatná,“ doplňuje mluvčí.

Praha 6

Praha 6 má několik projektů, které podporují sociálně slabší rodiny. Jedním z nich je akce „Pošli aktovku dál.“ Pokud školáky jejich aktovka už omrzí, nebo potřebují novou, mohou ji rodiče darovat a radnice je pak rozdělí rodinám, které je potřebují. Další možnost je zažádat o příspěvek na kroužky.

„Velice dobře si uvědomujeme, jak je současná doba ekonomicky náročná také pro rodiny s dětmi, které navštěvují pravidelně kroužky. „Jelikož nám jde o podporu těchto mimoškolních aktivit, rozhodli jsme se podpořit rodiče těchto dětí částkou 800 korun. Vím, že to není závratná suma, ale i tak může pomoci k tomu, aby děti mohly ve svých oblíbených kroužcích pokračovat i v letošním školním roce,“ říká radní městské části Praha 6 pro sport, kulturu a volný čas a bezpečnost Jan Lacina (STAN).

Praha 2

A pomoc připravila i Praha 2  „Moc dobře si uvědomujeme, jak finančně náročný začátek roku být zvlášť pro nízkopříjmové rodiny a samoživitele. A právě takovým rodinám je určena již druhým rokem pomoc nadačního fondu městské části Praha 2 Dvojka srdcem. Letos díky ní mohou rodiny získat příspěvek v celkové výši až 4 tisíce korun (2,5 tisíce korun na kroužky a 1,5 tisíce korun na nákup školních potřeb). Automaticky na něj dosáhnou rodiny, které pobírají přídavek na dítě,“ říká místostarostka Lucie Pechová (ODS), která je zároveň předsedkyní správní rady NF Dvojka srdcem.

„Ostatní žadatelé, kteří splňují kritéria tj. bydlí trvale v městské části Praha 2 nebo jejich děti navštěvují některou ze škol zřizovaných městskou částí, pak čekají na schválení správní radou nadačního fondu. Do současné doby jsme schválili 13 takových žádostí, ale předpokládáme, že tento počet rozhodně nebude konečný. Nabídka pomoci totiž platí až do konce září,“ uzavírá místostarostka.

Fotogalerie
24 fotografií