Žádnou změnu cen obědů podle mluvčí první městské části Karolíny Šnejdarové neplánují například základní školy v Praze 1. Navýšení cen stravného nepředpokládá pak ani podle jejího mluvčího Jiřího Hannicha Praha 3.

„Pokud by některá ze škol či školek ke zdražení stravného přistoupila, mělo by se jednat o navýšení pouze v řádech jednotek korun," sdělil ČTK Hannich. V minulém školním roce podle něj platili rodiče za obědy pro své děti na základních školách v Praze 3 částku v rozmezí 30 až 40 korun. V případě mateřských škol šlo o 40 až 54 korun, kde se však jedná o tři jídla za den. „Zároveň se tak nemusí stát v souvislosti se začátkem nového školního roku, ale s ohledem na hospodářský rok," dodal Hannich.

Všude stejné

Od září neplánují zvýšit stravné ani ve školách v Praze 10. Mluvčí městské části Ján Tropp řekl ČTK, že radnice bude reagovat, pokud se budou zvyšovat ceny potravin, stravné tak zvýší, pokud to bude nutné. Rodiče dětí z Prahy 10 ze slabších sociálních rodin zároveň mohou čerpat finanční podporu z Balíčku okamžité pomoci Pražanům od magistrátu, jehož systém zahrnuje například i příspěvek na stravování dětí ve školní jídelně. Balíček okamžité pomoci Pražanům využívají například i Praha 1 či Praha 4.

O jednotky korun se zvýší obědy například v Praze 12. „Ceny obědů pro nový školní rok se měnily jen v některých školách a jedná se o navýšení řádově o dvě až tři koruny," uvedla pro ČTK mluvčí městské části Petra Svobodová. V základních školách v Praze 12 se tak cena pohybuje kolem 36 korun za oběd a v mateřských, kde jsou i svačiny, je to pak kolem 56 korun.

Pomoc rodinám v nouzi

Rodiny ve finanční nouzi pak městské části podpoří různými sbírkami školních potřeb, na jejíž zaplacení rodiče nemají prostředky. Mimo balíček Pražanům si také u některých radnic mohou zažádat o příspěvek či podporu ze strany komunitních center, jako jsou například Paleček nebo Nová Trojka, jako tomu je v Praze 3. V Praze 7 se pak například pořádá veřejná sbírka Obědové konto, která vybírá finance právě na stravné.  

Video
Video se připravuje ...

Anketa - Nejméně oblíbené jídlo ze školní jídelny Videoredakce ženských titulů/Simona Formánková

Fotogalerie
10 fotografií