Střelecký ostrov se po dobu Prague Pride promění na tzv. Pride village. I když zahájení festivalu bylo avizováno na 18. hodinu, ostrov se zaplňoval už od odpoledne. Do samotné Pride village museli návštěvníci zaplatit vstupné 300 korun, ale část ostrova je volně přístupná, čehož využily skupinky mladých lidí, kteří i přes větrné a ne příliš letní počasí posedávali na trávě a podle všeho se dobře bavili. Dobrou náladu doplňovala hudba z druhého konce ostrova a nechyběly ani skotačící děti. Na vše pak dohlížela dvojice policistů, která parkem pravidelně procházela.

Velkou popularitu si získala i dvojice dívek s duhovými vlajkami a kartonovou cedulí s nápisem „Free Hugs“, tedy obětí zdarma. Každou chvilku se u nich někdo zastavil pro dávku lidskosti. Zajímavá je historie tohoto nápadu. Vznikl v roce 2004, tehdy osamělý cestovatel Juan Mann přiletěl do australského Sydney. Na letišti se všichni objímali a vítali, jeho však neobjal nikdo, proto si vytvořil ceduli s nápisem Free Hugs, aby ani on nebyl ošizen o objímání.

Na úvod promluvil Lipavský

Krátce před sedmou hodinou večerní se pozornost návštěvníků začala soustřeďovat na připravené podium. Objevil se zde zástupce organizátorů, který připomněl hlavní téma festivalu, což jsou letos tradice. „Letos bychom rádi ukázali, že tradice nejsou jen něco, co lidé přirozeně a neustále znovu a znovu vytvářejí, ale také, že mohou vznikat tradice nové a také současné tradice mohou zanikat,“ zaznělo na podiu. Krátce připomněl i letošní nabitý program a na jevišti přivítal ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který duhovému festivalu poskytl záštitu.

Lipavský v úvodním slovu připomněl, že manželství pro všechny, které se v posledních měsících probírá ve sněmovně, podporuje většina vyspělých demokratických států. „Země, kde manželství pro všechny není možné, jsou většinou silně náboženské, totalitní nebo takové, ke kterým bychom se řadit rozhodně nechtěli,“ řekl. „My jako Piráti jednoznačně manželství pro všechny podporujeme,“ dodal.

Navázal také na téma letošního Prague Pride. „Tradicemi se rádi ohánějí ti, kteří odmítají manželství pro všechny. Jenže je to lichý argument – co je tradiční, nemusí být automaticky přínosné. Volební právo pro ženy, osmihodinová pracovní doba nebo třeba svoboda vyznání jsou jasnými důkazy toho, že proměnit zažité danosti může společnosti výrazně prospět a posunout ji dál,“ a pozval návštěvníky do závěrečného duhového průvodu, kterého se sám plánuje zúčastnit.

Připojil se i magistrát

K podpoře Prague Pride se dnes připojil i pražský magistrát vyvěšením duhové vlajky na svoji budovu na Mariánském náměstí. „Vyvěšením duhové vlajky dáváme najevo, že hlavní město je zde pro všechny včetně příslušníků různých menšin,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Třináctý ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride se koná jako v minulých letech pod záštitou hlavního města Prahy.

„Podpora Prague Pride v letošním roce bude ze strany města v podobném rozsahu jako v předešlých letech. Je dobrá zpráva, že festival LGBTQ+ podporujeme bez ohledu složení rady města,“ dodal radní pro oblast majetku Adam Zábranský (Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kožeňáci, štěňátka a drag queen. Patří na Prague Pride? Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
74 fotografií