Ještě v půlce července čelil pražský magistrát včetně primátora kritice, že tento rok podpoří duhový festival Prague Pride výrazně méně než v předchozích letech. Bohuslav Svoboda (ODS) udělil festivalu záštitu, organizátorům ale vadilo, že například Praha neplánuje ve dnech Prague Pride rozsvítit v duhových barvách Petřínskou rozhlednu.

Komerční stránky akce - stejně jako u jakékoliv jiné akce - nemohu odpovědně z pozice primátora podpořit. Věřím, že tradice rozumné podpory Prague Pride bude pokračovat i v následujících letech,” uvedl před 14 dny ke kritice primátor.

Konat musel Pirát

Jenže koncem měsíce vedení Prahy však obrátilo a vypadá to, že magistrát akci podpoří podobně jako v minulých letech. „Rozsah symbolické podpory Prahy vůči festivalu bude obdobný jako v uplynulých letech, tedy včetně vyvěšení vlajek na sloupech veřejného osvětlení a nasvícení Petřínské rozhledny,” sdělil radní pro oblast majetku Adam Zábranský (Piráti). Ten se na svých sociálních sítích svěřil i s tím, že magistrát takto učiní na základě jeho iniciativy.

Zapojí se i Praha 1

Po čtyřech letech se k podpoře festivalu Prague Pride přidá i Praha 1, sama starostka Terezie Radoměřská totiž převzala nad festivalem záštitu a 7. srpna na radnici Prahy 1 taktéž zavlaje duhová vlajka, kterou společně se zástupci města vyvěsí herec Jan Cina herečka Radka Pavlovčinová a její bratr, zpěvák i tanečník Adam Pavlovčin.

První městská část bude mít také své zastoupení v populárním Duhovém průvodu, který centrem hlavního města projde v sobotu 12. srpna. Jeho účastníci se na trasu vydají ve 12.30 z dolní části Václavského náměstí, cíl budou mít na Letenské pláni v Pride Parku, kde organizátoři na šesti pódiích chystají bohatý hudební program.

„Vyvěšení duhové vlajky symbolizující jednotu v rozmanitosti považuji za významný symbol respektu k lidským právům,“ uvedla starostka Radoměřská. „Ve spolupráci se sourozenci Pavlovčinovými, kteří budou 7. srpna u vyvěšení vlajky na budovu radnice Prahy 1, plánujeme sérii citlivě pojatých vzdělávacích besed o tématech sexuální orientace, sebepřijetí a přijímání jinakosti,“ doplnil místostarosta Prahy 1 a radní pro kulturu a školství David Bodeček (Piráti). Ten i dodal, že si lidí, kteří se dokážou povznést nad předsudky, upřímně váží.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když princ se stane princeznou. Česko má první LGBTQ+ pohádky pro děti Jiří Marek

Fotogalerie
42 fotografií