Kdy přesně a kým byl Hrzánský palác postaven, není dodnes jasné. Nejstarší zmínka o stavbě na tomto místě pochází z roku 1359, kdy Petr Parléř, stavitel Karla IV., odkoupil dům od císařova dveřníka Henslina. Parléř obýval dům více než deset let, až do roku 1372, kdy jej prodal novému majiteli. Během husitských válek byl palác úplně vypleněn a zůstával dlouhou dobu pustý, následně se zde střídali majitelé především z řad české šlechty. V roce 1856 koupil hradčanský dům Josef Kozlík, který ho přestavěl na nájemní byty.

Bezesporu nejslavnějším nájemníkem byl Tomáš Garigue Masaryk, tehdejší univerzitní profesor a budoucí prezident Československé republiky. „V letech 1894 až 1896 bydlel v pátém patře domu nad Úvozem. Jeho rodina žila ve čtyřpokojovém bytě, jehož součástí byla i terasa s okouzlujícími výhledy na město,“ uvádí publikace Úřadu vlády vydaná pro Hrzánský palác.

Po vzniku Československé republiky dům nadále sloužil jako činžovní, nacházely se zde i obchody, vinárna nebo prádelna. V roce 1937 si jeden z bytů pronajal i slavný malíř Jan Slavíček, který si zde zřídil ateliér.

Bohužel i na Hrzánském paláci se podepsala komunistická zvůle a do krásného paláce nechala umístit díla oslavující ideologii komunistické strany. „V hudebním salonku ozdobila zeď mozaika Pionýři od Vojtěcha Tittelbacha, na průčelní stěně prvního nádvoří se ocitlo sgrafito Se Sovětským svazem na věčné časy od Adolfa Zábranského, nádvoří pak dominovala plastika Hutník zhotovená Aloisem Soprem,“ stojí v publikaci. Po revoluci se naštěstí podařilo všechny tato díla odstranit a dnes už nekazí kouzlo paláce.

Hrzánský palác je součástí Úřadu vlády České republiky. „V Hrzánském paláci jsou přijímány státní návštěvy, konají se zde slavnostní obědy a večeře, významná zasedání a konference. Stalo se již tradicí, že zde během vyjednávání o vládě sídlí nově jmenovaný premiér, zatímco předseda vlády v demisi úřaduje ve Strakově akademi,“ popisuje publikace. Veřejnosti je tedy palác po většinu roku nepřístupný, úřad vlád ale několikrát do roka pořádá dny otevřených dveří. Nejbližší příležitost navštívit jedno ze sídel vlády bude ve svátek 17. listopadu.

Fotogalerie
29 fotografií