Plánuje se zde Středisko dětské paliativní péče s lůžkovým hospicem. A také celková rekonstrukce dlouho opuštěného a zanedbaného areálu celé usedlosti, kterému se tak rýsuje nová – lepší budoucnost. Část usedlosti se veřejnosti zpřístupní prakticky už za dva roky.

Kavárna, park i sochy

Na tu dobu je totiž naplánovaný konec rekonstrukce klasicistního domku, v němž ve slavnějších časech usedlosti bydlíval zahradník. Rekonstrukce jej má vrátit v čase zpět do 20. let 19. století, tedy do doby, kdy Cibulku vlastnil biskup Leopold Thun-Hohenstein. Znamená to, že kromě nezbytných oprav dojde i na odstraněný „hyzdících“ moderních prvků, jako jsou nepůvodní příčky nebo zazdívky oken.

K budově se vrátí sochy, které ji dříve zdobily. Změn dozná i její okolí. V domku vznikne kavárna, také kancelář Nadace rodiny Vlčkových. Jde o manžele Ondřeje, který je ředitelem známé antivirové společnosti Avast, a jeho ženu Katarínu, která je lékařkou. Také z toho důvodu manželé plánují zbudovat dětský hospic, jehož realizace je odhadována až na rok 2026.

„Kavárna bude ve spodní části domku. V přilehlé zahradě vybudujeme také letní posezení a dětské hřiště, vše veřejně přístupné z parku. Horní část domu dočasně poslouží jako kancelář nadace,“ vysvětluje ředitelka Nadace rodiny Vlčkových Ivana Plechatá. „Po roce 2026 však počítáme s využitím i tohoto patra pro veřejnost, buď pro rozšíření kavárny nebo například jako klubovnu či prostor pro různé komunitní akce.”

Zpříjemnění procházek a komunitního života

„Chceme, aby Cibulka začala co nejdříve žít a sloužit místní komunitě a lidem, kteří chodí do parku na procházky. Domek zahradníka je svou polohou pro kavárnu ideální, protože je přirozeně oddělený od zbytku usedlosti, jehož rekonstrukce bude samozřejmě náročnější a bude trvat déle,“ říká architekt a vedoucí projektu Cibulka František Brychta z týmu Nadace rodiny Vlčkových.

Záměr se pozvolna již daří plnit. Cibulka je v rukou nových majitelů od letošního dubna. Půl rok nato se v jejím areálu konal festival Cibulka Open, na němž vystoupili třeba Zuzana Dymková, Xavier Baumaxa nebo Ondřej Ruml. Jeho repete se plánuje i na podzim příštího roku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku Blesk

Fotogalerie
28 fotografií