O osudu usedlosti Cibulka se debatuje od 90. let. Celý areál je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Za dlouhá léta, kdy o objekty nikdo nepečoval, se z něj stala prakticky ruina. Na začátku dubna proběhla médii zpráva, že původní majitel jedná s městkou částí Praha 5 o prodeji, pár dní na to ale z prodeje sešlo. Milovníci usedlosti propadli v beznaděj, ale pár dní na to přišla skvělá zpráva. Usedlost koupila Nadace rodiny Vlčkových.

Hospic s paliativní péčí pro děti

Nadaci založil letos v březnu generální ředitel Avastu Ondřej Vlček se svou manželkou Katarínou. Vložili do ní sumu ve výši 1,5 miliardy korun. Peníze budou využity na rekonstrukci celého areálu. Nadace rodiny Vlčkových zde chce vybudovat dětský hospic s paliativní péčí. „Útočiště by zde mohly nalézt rodiny s těžce nemocnými dětmi, které by zde mohly dožít. Většina rodin si tyto děti bere z nemocnic domů, ale ne vždy jsou k tomu ideální podmínky, proto chceme tuto možnost nyní nabídnout. Žádné podobné zařízení v České republice není,“ vysvětlila záměr Katarína Vlčková.

Místo by ale nemělo být smutným koutem, spíše naopak. Část areálu by měla i po rekonstrukci zůstat otevřený pro veřejnost. Vzniknout by zde měla kavárna i multifunkční prostory, které poslouží ke komunitním nebo vzdělávacím aktivitám. „Věříme, že se nám podaří skloubit zachování její historické hodnoty s požadavky na špičkové zdravotnické zařízení 21. století,“ nastínil už před časem Ondřej Vlček.

O podobě rozhodne soutěž

Nadace nyní vypsala dvoukolovou architektonickou soutěž na budoucí podobu usedlosti Cibulka, do které se až do 4. října mohou přihlásit všechny ateliéry, které splní zadaná kritéria. „Ze všech přihlášených pak odborná porota složená z expertů na architekturu, krajinotvorbu, ale i z oblasti zdravotnictví a sociální péče vybere 5 studií, které budou finančně odměněny a budou mít za úkol svoji vizi detailně rozpracovat. Po prezentaci porota vybere vítězný návrh,“ nastínila harmonogram soutěže Ivana Plechatá, ředitelka Nadace rodiny Vlčkových. „Vítězný návrh bychom měli znát během příštího roku,“ dodala ředitelka.

I když jsou plány dost velkolepé a stav usedlosti žalostný, termín realizace, který si nadace určila za 5 let, je podle Plechaté reálný. „Jako první bychom chtěli zpřístupnit kavárnu, abychom tak vytvořili silnější vztahy se zdejší komunitou. Co se týče dokončení stavby, termín je reálný, ale je třeba mít na paměti, že je s celým projektem spojen velmi náročný proces schvalování,“ řekla Plechatá. Odhady na celkovou rekonstrukci jsou v rozmezí 300 až 350 milionů korun.

Veřejná akce o víkendu

Nadace se snaží být v kontaktu nejen s místními, ale i se všemi ostatními, kterým není osud cibulecké usedlosti lhostejný. Další setkání, kdy si budou moct Pražané prohlédnout nejen areál usedlosti, ale poslechnout si i kapely a promluvit s majiteli se koná v sobotu 2. října. Kromě hudby bude k dispozici i občerstvení a zábava pro děti.

Fotogalerie
12 fotografií