Čínský pavilon najdeme v parku Cibulka, jen několik kroků od empírového zámečku. Oboje předlouhá léta chátralo, až v roce 2016 požádala Praha 5 tehdejšího majitele Oldřicha Vaníčka (vlastnil i cibulecký zámeček, pozn. red.) o jeho svěření do péče na 20 let. Nájemné bylo symbolické – činilo jednu korunu. Už v roce 2018 tehdejší vedení radnice odkleplo potřebné finance na jeho rekonstrukci. Celá anabáze se však značně protáhla a tak nově zrekonstruovaný čínský pavilon mohou zájemci obdivovat až nyní.

Rekonstrukce se protáhla

Veškeré plány komplikoval především fakt, že jde o vzácnou kulturní památku, a tak hlavní slovo při rekonstrukci měli památkáři. „Oproti předpokladům máme více než rok a půl zpoždění. Museli jsme dokonce měnit i projektovou dokumentaci, protože ji památkáři neschválili. Do stavby samozřejmě zasáhla i pandemie koronaviru, která ji také prodloužila,“ vysvětlil pro Blesk místostarosta Prahy 5 Lubomír Brož (ANO). Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly podle Brože asi 6 milionů korun, které šly z rozpočtu městské části.

Čínský pavilon dostal jméno podle sošky malého Číňana, který stával na špičce jeho střechy. Ta se bohužel nedochovala, a tak Praha 5 nyní uvažuje, jestli nechá vytvořit repliku. Podle místostarosty by šlo však o velmi nákladný projekt. Stavba z roku 1822 má dvě menší místnosti se stropní klenbou. Do té horní vedou ze dvou stran úzké točité schody, které navazují na ochoz. Z něj pak návštěvníky čeká kouzelný pohled do zeleně parku Cibulka.

Nové využití

Městská část nyní společně s památkáři uvažuje, jak nově zrekonstruovanou památku využívat. „Prozatím obě místnosti budou asi zavřené, přemýšlíme, jak to udělat, abychom mohli pavilon zpřístupnit veřejnosti, ale zároveň nedošlo k jejímu poškození,“ sdělil Brož. Ve hře tak je zřídit zde například malou galerii. „Na plácku před pavilonem by pak mohl být například pojízdný vůz s kávou.“ dodal místostarosta.

Pár desítek metrů od zrekonstruovaného čínského pavilonu se nachází zmiňovaný empírový zámeček, který je dlouhodobě v havarijním stavu. Na začátku letošního roku byla dokonce městská část těsně před odkoupením usedlosti, nakonec ji ale soukromý majitel prodal Nadaci rodiny Vlčkových, kteří zde plánují vybudovat dětský hospic zaměřený na paliativní péči.

Fotogalerie
22 fotografií