Už více než rok trvají jednání mezi majitelem klubu FK Viktoria Žižkov a radnicí Prahy 3, která domovský stadion klubu v Seifertově ulici vlastní. Domácí zápasy hrají tuto sezonu v azylu na Proseku a doufali, že se od příštího ročníku vrátí na Žižkov. Klub dostal od FAČR termín do 30. dubna, aby se s radnicí domluvil na 25milionové investici do stadionu, kterou asociace požaduje pro udělení licence. To se však nepovedlo – na zastupitelstvu 29. dubna nebyla přijata dohoda, kterou navrhla rada městské části. Postavili se proti ní koaliční Zelení i opozice, pro schválení se proto nenašel dostatek hlasů. Podle Loudy následně radnice předložila upravenou verzi, která „nereflektuje požadavky klubu a prakticky znemožňuje získání licence pro příští sezonu“.

Proto teď nabídl Praze 3, aby od něj klub odkoupila za 25 milionů, což je podle něj zlomek částky, kterou do něj za poslední dva roky investoval. „Licenci získat a klub zachránit může pouze ten, kdo má vše ve svých rukou. Tedy vlastní klub a má i svůj stadion. V současné době to může být pouze Praha 3. Nechci to nechat zajít do bodu, kdy Viktorka ztratí licenci, a já se budu s městskou částí soudit o způsobené škody,“ uvedl s tím, že klub je stabilizovaný a funguje, jediné, co mu chybí, je právě stadion. „Ten Praha 3 má a může licenci sama zajistit. Upřímně je mi z toho všeho smutno, protože jsem za poslední dva roky ztratil víru v konstruktivní spolupráci s Prahou 3, své aktivity ve fotbale i díky zkušenosti s nimi ukončím a klub prodávám,“ dodal.

Co stálo v dohodě?

Radou navržená dohoda počítala s tím, že obě strany budou dále jednat o prodeji stadionu klubu, který se měl uskutečnit do konce ledna příštího roku. Klub měl zároveň platit radnici nájem 100 000 korun měsíčně a ihned do stadionu investovat zmíněných 25 milionů korun, které by mu radnice vrátila v případě selhání jednání o prodeji. V případě prodeje by se majitel zavázal, že do 20 let od podepsání kupní smlouvy postaví nový stadion na místě stávajícího, a pokud by to z objektivních důvodů nebylo možné, vybuduje tam alespoň tréninkové zázemí pro mládež.

Městská část by pak navíc měla právo zpětného odkupu po dobu 20 let pro případ, že by majitel podmínky nesplnil. Zeleným se nelíbilo, že podle návrhu smlouvy by měla radnice podniknout „veškeré nezbytné, potřebné či vhodné kroky“ k prodeji stadionu, i když by se k němu přímo nezavázala.

Viktoria čeká do 26. května na rozhodnutí licenční komise, která by ale pražskému klubu za současného stavu licenci neudělila. „Se ztrátou licence se pojí škody v řádu 200 milionů. Automatický sestup do třetí ligy a ztráta všech sponzorů. Všichni hráči se stanou amatéry, nemají profesionální smlouvu a de facto ztrácí hodnotu. Navíc to není jen o A-týmu. Staráme se o 400 mládežníků, u kterých automaticky přijdeme o podporu ze strany Národní sportovní agentury,“ prohlásil Louda.

Fotogalerie
44 fotografií