„Tuto sezonu hodnotím jednoznačně jako velice špatnou,“ řekl vedoucí provozu koupaliště Džbán Miloš Paprocký. „Je to snad nejhorší sezóna za těch 11 let, co tady jsem, je hodně, hodně podprůměrná,“ doplnil provozovatel koupaliště v Motole Milan Kirlík.

Na největším viníku se přitom shodli všichni oslovení provozovatelé. Je jím podle nich jednoznačně špatné počasí. „Podle mě je to zejména o počasí, když bylo hezky, tak jsme tu lidi měli,“ řekl provozní koupaliště Lhotka Jakub Ott.

Kromě počasí se na návštěvnosti podepsala rovněž opatření proti covidu, kdy například od zahájení sezóny až do začátku srpna mohli provozovatelé otevřít svou kapacitu pouze na 75 procent. Nyní sice toto omezení neplatí, ale návštěvníci musí být očkovaní, mít test nebo prodělat covid v posledních 180 dnech. To řadu lidí odradí, shodují se provozovatelé.

Kvůli opatřením se nedaří ztráty dorovnat ani společenskými či kulturními akcemi. Lidé mají podle provozovatelů buď strach nebo nepřijdou kvůli protiepidemickým nařízením. „Měl jsem tady jednu akci a už další pořádat nebudu, nemá to cenu, přišlo strašně málo lidí,“ řekl Kirlík. Podle Paprockého se k tomu navíc přidává to, že z hlavního města oproti loňskému létu odjelo do zahraničí mnohem více lidí.

„Budeme se modlit“

Oslovení provozovatelé se shodli na tom, že sezónu přežijí. „Budeme se modlit, aby se počasí vylepšilo. Loni jsme nakonec zavírali až v říjnu, tak snad to letos přežijeme,“ dodal Kirlík.

Co se týče kvality vody, lidé by se podle měření pražských hygieniků z konce minulého týdne neměli kvůli sinicím koupat v Hostivařské přehradě. Sinice mohou zapříčinit vyrážky, zarudlé oči, rýmu i dýchací obtíže. Vyšší obsah těchto škodlivých mikroorganismů stanice naměřila v rybníce Šeberák a letos poprvé ve vodní nádrži Džbán. Naopak v pořádku je voda na Lhotce, v rybníku Motol a nejlepší známkou hygienici zhodnotili vodu v nádrži Divoká Šárka.

Někdejší starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) při otevírání koupaliště Lhotka:

Fotogalerie
24 fotografií