Akce se koná již pošestnácté. Kvůli čtyřstému výročí střetu císařských vojsk s českými protestanty však připravili pořadatelé několik novinek. „Scénář samotné bitvy je bohatší. Jsou tam speciální efekty, například na ležících mrtvolách budou krkavci z Barrandova,“ řekl předseda Občanského sdružení Bílá hora 1620 Milan Sýkora. Při rekonstrukci bude podle něj také použito mnohem více koní a děl.

„Původně bylo myšleno i mnohem víc jednotek, ale bohužel se i na poslední chvíli někteří vojáci odhlásili,“ dodal. Podle Sýkory se tak v bitvě utká zhruba 850 vojáků. Účastníků však původně mělo být o 1200 víc. Odhlásily se zejména jednotky ze zahraničí.

Rekonstrukce se koná v dobových kostýmech, trvá zhruba 45 minut. „Bitva je secvičená, ovšem jenom hlavní pohyby jednotlivých jednotek. Jednotky jsou pak pod velením svých velitelů a spoléháme na to, že to s nimi uřídíme,“ prohlásil Sýkora. Sdružení bitvu pro návštěvníky předvede v sobotu i v neděli. Kromě samotné bitvy si mohou lidé poslechnout například přednášku o době třicetileté války a vývoji střelných zbraní nebo zhlédnout ukázku práva útrpného.

Sektory kvůli koronaviru

Kvůli koronaviru je prostor tribun rozdělený na tři od sebe oddělené sektory. Do každého sektoru se vejde tisícovka diváků. Akce má podle Sýkory každoročně návštěvnost kolem 3000 lidí. Letos se očekával větší počet návštěvníků kvůli důležitému výročí, pokles ale naopak způsobí obavy ze šířící se nemoci.

Součástí programu byl již v pátek průvod několika set lidí v dobových kostýmech centrem Prahy. Průvod, ve kterém bylo i víc než dvacet jezdců na koních, vyšel od Písecké brány. Podél cesty jej očekávaly stovky diváků. Většinou byli, stejně jako všichni účastníci historického průvodu, bez roušek. Povinnost nosit roušky na venkovních pražských akcích pro více než 100 lidí začne platit až od pondělí.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.