Projekt budovy na Palmovce od počátku provázejí problémy – byl schválen v roce 2010, stavět se začalo v roce 2014. Poté však následovaly soudní spory o vlastnictví budovy mezi Prahou 8, magistrátem a Metrostavem, který budovu staví. Nakonec se strany dohodly, že objekt dostaví Praha 8, na což od města dostane 600 milionů. Zhruba polovinu stavby má zabírat záchranná služba, zbytek bude sídlem radnice. 

Tento plán je nyní ohrožen, protože firma Metrostav loni v listopadu kvůli chybějícím znaleckým posudkům odstoupila od smlouvy. Radnice považuje výpověď za neoprávněnou. Podle pražského náměstka pro finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) nicméně zdržení znamená, že radnice neplní podmínky dotace. „Výplata těch peněz je vázána na nějaké povinnosti ze strany městské části, která je prokazatelně neplní. Stavba měla být dokončena v polovině letošního roku, což zcela jistě nebude, protože se tam nestalo vůbec nic," uvedl.

Zpátky peníze

Magistrát teď s Prahou 8 jedná, podle náměstka je však pravděpodobné, že další peníze město nevyplatí a bude chtít řešit i 300 milionů, které už má radnice na účtech. „Městská část nám není schopná dát záruku, kdy to celé bude hotové, jestli to neskončí u dalšího soudu a jestli to vůbec někdy bude,“ vysvětlil.

To znamená také komplikaci pro záchrannou službu, která delší dobu čeká na nové sídlo. Nyní sdílí budovu v Korunní ulici s městskou policií. „Musíme být připraveni na situaci, kdy městská část nebude schopná dostát svým závazkům, a proto i budeme prověřovat jiné varianty řešení sídla záchranky,“ uvedl Vyhnánek. Vedení záchranné služby se v minulosti vyjádřilo v tom smyslu, že lokalita na Palmovce mu vyhovuje a podstatné je zejména to, aby město situaci co nejdříve nějak vyřešilo, protože stávající stav je neudržitelný.