Drogy, šikana, rasismus, záškoláctví, gambling, domácí násilí, poruchy příjmu potravy nebo homofobie. To jsou příklady témat školních filmových projektů, které se zúčastní festivalu Antifetfest již potřinácté. Akce, která vznikla jako lokální soutěž Prahy 12, letos poprvé narůstá do celostátních rozměrů.

„V současnosti se organizuje celopražské – jakoby krajské – kolo, následovat bude celorepublikové. Je skvělé, že žáci takovým způsobem natáčejí videa, zároveň se tím také naučí pracovat s moderními technologiemi,“ neskryl v sobě při vyjádření k Antifetfestu srdce programátora starosta Prahy 12 Jan Adamec.

Přihlášky do letošního ročníku filmového festivalu jsou právě otevřené. Základní i střední školy nebo nízkoprahová centra z celé České republiky se mohou do akce hlásit do konce února. Vyhlašování výsledků celostátního kola se zřejmě nebude konat na půdě Prahy 12, která podle starosty na tak velkou akci nemá i kvůli zatím nepostavené budově nové radnice dostatečnou kapacitu.

Cílem Antifetfestu je upozorňovat na nejrůznější rizikové chování, které je s prostředím školy bezprostředně spjaté. Žáci a studenti tak před celou problematikou nezavírají zaslepeně oči, ale otevřeně o problémech diskutují.

Radnice Prahy 12 prozradila vizi do budoucnosti filmového festivalu, která naznačuje, že tento již tradiční projekt by se nemusel zastavit ani na hranicích České republiky. „Zvažujeme nabídku spolupráce i našemu partnerskému městu Budapešti 15. Byli bychom rádi, kdyby se k festivalu v budoucnu přidali. Pokud budou mít zájem, mohl by být Antifetfest dokonce v uvozovkách ‚mezinárodní‘,“ dodal k projektu Jan Adamec.

Podívejte se na vítězný snímek kategorie střední školy z loňského ročníku:

Fotogalerie
14 fotografií