Šokující případ strhl pozornost na chování mladistvých. Ti se mají v různých částech Prahy scházet a páchat trestnou činnost. Městská ani státní policie v Praze ale podle svých slov nezaznamenala žádnou činnost „dětských gangů“ - jedná se prý spíš o přečiny jedinců.

Případ z Jeremenkovy pražští kriminalisté dále prošetřují: „ V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by incident měla na svědomí jedna konkrétní skupina dětí. Podle všeho se jedná o individuální záležitosti bez zjevné spojitosti. Celá věc je tedy v prošetřování, zatím bez konkrétního závěru,“ prozradil Blesk.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Bitky a alkohol

Městské části Praha 3, 5, 6, 7, 8, které Blesk.cz oslovil, neevidují žádné dětské gangy, i když k přečinům mladistvých prý dochází: „Pokud se něco takového stane, jedná se o individuální záležitosti, určitě ne o trend a gangy. Pití alkoholu je relativně časté, nicméně opět ne v rovině zapojení do gangu,“ uvedla kupříkladu mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. V Praze 8 se zase podle mluvčí vyskytují běžné dětské rvačky mezi sebou, nikoli útočné vůči třetí osobě.

V Praze 12 má podle matky jednoho z dětí napadených před ZŠ Jeremenkova řádit tzv. „modřanský gang“. Odvolávala se přitom na slova pracovníka úřadu městské části. Starosta Modřan Milan Maruštík (ANO) ale podle svých slov o žádném gangu neví, dodal ale, že městská policie pro jistotu zvýší dohled na vytipovaných místech a před všemi základními školami.

Útoky dětí

V těžkých chvílích se pak děti uchylují pro pomoc k odborníkům z Linky bezpečí. Podle jejího mluvčího Petera Porubského k útokům skupiny dětí na jednotlivce dochází, ale nemůže prozradit kde: „Od začátku roku se obrátilo na Linku bezpečí kvůli zkušenosti se šikanou někde venku nebo kvůli jednorázovému napadení více než 160 dětí,“ říká mluvčí a dodává: „Dle popisu dětí se takovéto útoky často dějí v okolí školy, hřišť nebo nákupních center. Máme zkušenosti s dětmi z velkých měst a sídlišť, ale taky z malých obcí a vesnic,“ smutně vysvětluje Porubský.

Fotogalerie
3 fotografie