Už v sobotu během prvních pár hodin využily dopravu první desítky Pražanů. „Za dopoledne jsme přepravili na 300 lidí,“ prozradil s úsměvem kapitán. My jsme si přepravu vyzkoušeli, abychom vám změřili čas, za jaký se dostanete z jedné strany na druhou.

Cesta z Císařského ostrova trvala něco málo přes pět minut od nastartování motoru. Přívoz se pak na druhé straně dlouho neohřeje. Jakmile nastoupí všichni ze souše, člun obratem vypluje. Z trojského břehu je pak cesta ještě kratší. Trvá něco málo pod dvě minuty.

Video
Video se připravuje ...

Cesta trvá od dvou do pěti minut Eva Fornálová

Kapacita loďky nebyla první den obsazená ani z poloviny. „Většinou přepravujeme okolo deseti, dvanácti lidí,“ sdělil kapitán. Loď má přitom kapacitu 28 míst, kde se vejde kočárek, kolo, pes i pasažéři, kteří si mohou sednout na lavičky.

„Jedeme zrovna na cvičák. Rony se tedy bál, jak je můstek k loďce blízko u vody, ale zvládl to i s menším kňouráním. Jsme rádi, že už se dostaneme na druhý břeh," těšila se jedna z prvních pasažérek Marie, která využívala zřícenou trojskou lávku takřka denně.

Plavební řád je jiný o víkendech, kdy se po celý den přepravíte vždy po 20 minutách.
Autor: Eva Fornálová

Intervaly od 10 do 20 minut

Přeprava přes řeku je zcela zdarma. Jedinou nevýhodou je to, že se nedostanete na druhý břeh v moment, kdy si usmyslíte. Od sedmé do deváté ranní během pracovních dnů tady popluje přívoz po 10 minutách. Od desáté hodiny až do třetí odpoledne pak po dvaceti minutách. Ve špičce mezi třetí a šestou večerní pak budou rozestupy deset minut. Poslední hodinu pak po dvaceti minutách. O víkendech se tady můžete svézt až od osmé hodiny vždy ve dvacetiminutových intervalech.

Zřícení lávky

Od soboty 2. prosince, kdy se znenadání zřítila do Vltavy trojská lávka, byl odříznutý přístup z Troji na Císařský ostrov. Při pádu byly na mostu čtyři osoby, z nichž dvě utrpěly vážná poranění. Příčina pádu lávky je zatím nejasná. To nyní zkoumají odborníci v blízké betonárce. 

Fotogalerie
36 fotografií