Vstupenky budou k dispozici prostřednictvím společnosti TicketPortal. „Chceme, aby slet byl přístupný opravdu všem. To, co prožívají cvičenci a diváci na stadionu, to se přes televizní obrazovky přenést nedá. Rádi bychom měli vyprodaný stadion jako při minulém ročníku,“ uvedl Svoboda.

Rozmezí cen

Sokolové napříč republikou nacvičují 12 skladeb různých věkových kategorií. V Edenu budu k vidění také tři skladby hostů a vystoupení nového cirkusu. „Máme večerní a odpolední program. V tom večerním jsou spíše dospělácké skladby, máme tam skladby ze zahraničí. V odpoledním programu jsou dětské skladby,“ přiblížil Svoboda.

Hromadné skladby jsou vyvrcholením sletového týdne, který bude v Praze od 30. června. Jeho součástí budou i kulturní aktivity, sletový průvod Prahou, mše v katedrále svatého Víta a další akce. „Na sletovém týdnu očekáváme až 20 000 účastníků a až 50 000 diváků. Přijede 3 000 účastníků ze zahraničí,“ uvedl první místostarosta ČOS Martin Chlumský, který je aktuálně pověřený řízením Sokola.

Lístky budou ve čtyřech cenových kategoriích. „Velkoplošná choreografie, která se při hromadných skladbách objeví, je nejlépe vidět z horních pater tribun, tomu jsou přizpůsobeny ceny vstupného,“ poznamenal Svoboda. Vedle vstupenek na jednotlivé dny se budou prodávat také permanentky na oba programy. Jejich ceny se budou pohybovat od 300 do 1 100 korun.

Speciální tramvaj

Na tiskové konferenci při příležitosti 100 dní do začátku sletu sokolové představili i tramvaj ve speciálním designu, který vychází z motta sletu „Sokol spojuje“. Bude se pohybovat nejčastěji na trase linky 22, která projíždí místy spojenými se všesokolským sletem. Jde o Tyršův dům jako sídlo České obce sokolské, Národní divadlo, kde bude slavnostní zahájení, i stadion v Edenu.

Slet ve stínu sebevraždy

Přípravy všesokolského sletu, který se koná po šesti letech, vrcholí ve stínu aféry, kdy zaměstnankyně Sokola podle policie podvedla organizaci i banku a neoprávněně získala desítky milionů korun. Šlo o bývalou asistentku tehdejší starostky Sokola Hany Moučkové, která kvůli tomu začátkem března odstoupila z funkce. Sama asistentka pak v Tyršově domě - sídle Sokola - spáchala sebevraždu.

„Přípravy na slet probíhají už celou řadu měsíců velmi intenzivně. Máme nějaký plán, provozně nás to nelimituje. Ale já musím část energie věnovat i řešení té situace, která tu je,“ uvedl Chlumský.

Mobilní aplikace

Všesokolský slet považuje za nejvýznamnější letošní sportovní akci v Česku, ještě větší než hokejové mistrovství světa. „Vnímám to v kontextu sportu pro všechny. Mohou se zapojit všichni cvičenci bez rozdílu výkonnosti, kondice,“ poznamenal.

Aktuální informace o všesokolském sletu pro účastníky i návštěvníky nabízí mobilní aplikace. Všichni účastníci sletového týdne dostanou speciální odznak, který vytvořila mladá medailérka Irena Hradecká. Sama se připravuje na hromadnou skladbu V rytmu srdce.

Fotogalerie
29 fotografií