Kauzu rozplétají kriminalisté od začátku roku. Moučková v sobotu předstoupila před mimořádný výbor obce a na úvod sedmihodinového jednání řekla, že končí. „Cítím morální odpovědnost, ale jsem stejně podvedena, jako kolegové,“ povídala nyní už bývalá starostka.

Ta neuhlídala svoji asistentku E. C., která si jménem organizace nabrala úvěry u bank. Přes účet Světového svazu sokolstva je pak převáděla. Když se na její machinace přišlo, spáchala v Tyršově domě sebevraždu. Organizace zatím vyčíslila škodu na 46 milionů.

Lidské zklamání

Už před setkáním výboru Moučková promluvila o své asistentce. „Je to pro mě těžko popsatelné lidské zklamání,“ řekla k jejímu podvodu a popsala i to, jak E. C. povídala kolegům, že je vážně nemocná a předkládala falešné lékařské zprávy.

Zneužila moji důvěru,“ přiznala Moučková, podle které s asistentkou strávily hodně času v kanceláři. „I na služebních cestách a později i na několika soukromých,“ řekla Moučková, která si všimla, že její asistentka na takových dovolených příliš utrácí. „Moje útrata byla řádově nižší,“ řekla s tím, že E.C. tvrdila, že měla peníze od rodiny.

Slet připravují dál

Spolu s Moučkovou odstoupil po sedmi letech i ředitel Kanceláře ČOS Marek Tesař. Vedením ČOS je dočasně pověřen první místostarosta Martin Chlumský. Nového starostu s mandátem do konce řádného období (do sjezdu v roce 2025) zvolí příští Výbor ČOS, naplánovaný na 27. dubna. „Chceme obnovit důvěru u členské základny, veřejnosti a našich partnerů,“ řekl Chlumský, podle kterého situace neovlivní přípravy letošního 17. všesokolského sletu.

Vyšetřování a audit

Vyšetřování podvodu stále pokračuje. „ČOS se do trestního řízení přihlásila jako strana poškozená a připojila se do dědického řízení po zaměstnankyni,“ řekl mluvčí Radek Smekal. Obec si také zadala externí finanční audit.

Fotogalerie
11 fotografií