Nového starostu s mandátem do konce řádného období, které končí sjezdem v roce 2025, by měl zvolit výbor ČOS 27. dubna, vyplývá z prohlášení. Sobotní jednání mimořádného výboru ČOS, který je nejvyšším orgánem spolku v období mezi sjezdy, pokračuje. Vedení Sokola by mělo členy informovat o krocích, které podniklo k minimalizaci škod.

„Toto rozhodnutí jsem zvažovala od samého začátku, ale jsem přesvědčena, že rezignace obratem nebyla namístě a pro fungování Sokola dobrá. O tom mě přesvědčovali i kolegové z předsednictva a mnozí zástupci žup. Bylo potřeba neprodleně učinit zásadní právní kroky k minimalizaci škod a nechtěla jsem, aby bylo vedení paralyzované a čekalo se na mimořádný výbor, který rozhodne, co dál. Věřte, že by to bylo pro mě osobně daleko jednodušší, ale pro Sokol by to nebylo dobré,“ uvedla v prohlášení Moučková.

Sebevražda

Zaměstnankyně Sokola podle policie podvedla organizaci i banku a neoprávněně získala desítky milionů korun. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk 8. února ČTK napsal, že výše škody je nejméně 40 milionů korun. ČOS na svém webu tehdy zveřejnila, že zaměstnankyně si vzala život v sídle organizace, když se na její trestnou činnost přišlo. Daněk dříve ČTK sdělil, že jedna z podezřelých zemřela, ale okruh podezřelých nebyl uzavřen. V pátek uvedl, že vyšetřování pokračuje beze změn.

V rozhovoru zveřejněném na webu ČOS 4. března Moučková uvedla, že v případě zpronevěry nejde o finance tělocvičných jednot, které si rozpočty spravují samostatně. “Nejde ani o státní dotace. Například loni jsme prošli zcela bez problémů kontrolou Národní sportovní agentury,„ uvedla.

Externí audit by se měl podle Chlumského zaměřit na období několika let, minimálně by to mělo být od roku 2019 nebo 2020. „Určitě nebudou výsledky za měsíc, za tři měsíce. Chceme samozřejmě hloubkový audit, dá se očekávat výsledky třeba někdy po prázdninách,“ řekl místostarosta ČOS Miroslav Kroc. Cílem Sokolů a osobním cílem Chlumského je obnovit důvěru členské základny i veřejnosti, uvedl. V tuto chvíli prověřuje Sokol se svými právními zástupci veškeré kroky, které může organizace učinit. Konkrétní detaily jmenovat nechtěl.

Škoda zhruba 46 milionů je podle Chlumského převážně prostřednictvím dvou úvěrových účtů, které pracovnice zřídila bez vědomí a autorizace statutárních zástupců Sokola. „Tato (úvěrová) škoda se pohybuje v přibližném rozsahu kolem 26 až 30 milionů korun,“ řekl Chlumský. Zbytek je škoda bankovní.

Morální škoda

Někteří zástupci sokolských žup ráno při příchodu do Tyršova domu novinářům řekli, že je pro ně celá situace pořád velký šok. „Myslím si, že byla hlavně způsobena Sokolu velká morální škoda, a ta se bude těžko napravovat,“ řekla starostka Sokolské župy Valašské Pavlína Frýdlová. Milan Cimfl z župy Východočeské – Pippichovy novinářům řekl, že jde na výbor s tím, že odvolají všechny, kteří situaci způsobili. Je podle něj nepravděpodobné, že tři měsíce před Všesokolským sletem odvolají celé předsednictvo Sokola, které tvoří 13 lidí. „Ale uděláme to hnedka po něm,“ řekl.

První žena v čele

Moučková vedla ČOS od roku 2011, v červnu 2022 ji obec zvolila do pátého funkčního období. Je první ženou, která tento post zastávala od založení organizace před více než 160 lety.

Tesař byl ve funkci ředitele Kanceláře ČOS sedm let. Je mimo jiné iniciátorem strategie Sokol 2030, ke které patří nová vizuální tvář spolku. Hlavními důvody jeho rozhodnutí jsou současný postoj a chování k Moučkové. Zdůraznil, že rozumí zděšení, které panuje v jednotách a mezi členy.

Hana Moučková byla první ženou v čele České obce sokolské.
Autor: David Zima

Všesokolský slet

V pořadí 17. ročník Všesokolského sletu se uskuteční v létě v Praze. Rozpočet akce přesahuje podle pořadatelů 150 milionů korun, na financování se má podílet mimo jiné Národní sportovní agentura (NSA). Dalšími zdroji financí jsou podle organizátorů sletu také příspěvky a účastnické poplatky sokolů, podpoří ho i kraje, hlavní město Praha a další partneři.

ČOS dostává od roku 2018 na dotacích na organizaci sportu ročně přes 60 milionů korun. Dotace dříve rozdělovalo ministerstvo školství, nyní je přiděluje NSA. V roce 2022 měl Sokol téměř 160 000 členů, podobně jako mezi lety 2017 a 2020. Zhruba polovinu z nich tvořily děti a mládež.

Video
Video se připravuje ...

Kde najdete největší sokolovnu na světě? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií