Celková částka rekonstrukce včetně nového projekčního systému podle něj dosáhne téměř 400 milionů korun. Veřejnosti by se pak planetárium mělo otevřít během jednoho roku. Myslím si, že v lednu 2025 bychom mohli otevírat, dodal Rozehnal.

Zbrusu nová technologie

Při modernizaci plánuje planetárium vyměnit stávající dosluhující projekční systém za novou LED technologii, projekci obrazu nově zajistí 45 milionů diod rozmístěných po celé kopuli. Výhodou nového systému je podle planetária vysoká životnost 25 let, vysoký kontrast a nižší náklady na údržbu. Současný projekční systém byl v planetáriu nainstalován v roce 2009 a je už podle zástupců města a planetária na konci životnosti.

„Jedná se o technologii, která doposud ve světě nebyla nikde použita, existuje pouze několik prototypů takových planetárií. Bezpochyby přinese návštěvníkům pražského planetária zcela bezprecedentní zážitek, co se týče kvality obrazu i celkového pocitu, který ta technologie umí vyvolat,“ řekl Rozehnal.

Planetárium čekají i další úpravy. „Odstávku využijeme k rozšíření výstavních ploch, ale i ke změně ventilace, abychom mohli využít odpadní teplo a mohli jsme s ním v zimě vytápět a ušetřit náklady na energie,“ řekl Rozehnal. „Modernizace tak návštěvníkům nabídne nejen zážitek v projekčním sále, ale také nový vnitřek planetária,“ dodal.

Zmodernizují se i jiná planetária

Změn se návštěvníci dočkají i ve hvězdárnách na Petříně a v Ďáblicích. Do hvězdárny na Petříně se po dvou letech vrátí nejstarší dalekohled König, který pochází z roku 1905. „Optika je ale ve špičkovém stavu a je to téměř technická památka,“ sdělil Rozehnal.

Video
Video se připravuje ...

Demontář a převoz Zeissova astrografu ze Štefánikovy hvězdárny na kompletní renovaci. (6. duben 2022.) David Zima

„Jako kontrast jsme si pak pro návštěvníky připravili zcela nový elektronický dalekohled. Posiluje elektronickou výpomocí obraz, který dalekohled snímá, tak aby návštěvníci mohli vesmírné objekty vidět v barvě, což se s obyčejným optickým dalekohledem nepodaří,“ řekl.

Přes 60 let v provozu

Pražské planetárium ve Stromovce bylo otevřeno v roce 1960 a patří mezi 50 největších v Evropě. Nabízí program pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Pod Hvězdárnu a planetárium hlavního města Prahy spadá i Štefánikova hvězdárna na Petříně, která byla zprovozněna v roce 1928, a hvězdárna v Ďáblicích z 50. let minulého století.

Fotogalerie
14 fotografií