Vystudovaný strojař, vášnivý včelař, ředitel Muzea Českých Vánoc a v neposlední řadě betlémář. Všem těmto činnostem se s velkým zaujetím věnuje Vladimír Glaser, autor Jubilejního betlému, který je k vidění spolu s dalšími betlémy na výstavě v pražském Klementinu.

„V roce 2023 uplyne 800 let od slavné mše, kterou nechal sv. František z Assisi sloužit v italském Grecciu. Mnozí betlémáři v různých koutech světa věří, že právě tato událost byla prvotním impulzem k rozvoji půvabného zvyku stavění betlémů. Chtěli jsme tuto myšlenku nějak oslavit, proto jsme se rozhodli, že vytvoříme Jubilejní betlém,“ řekl Blesku.

Betlém zasadil na Kampu v roce 1906. „Návštěvníci si tak mohou prohlédnout jedinečné panorama Malé Strany. Na pravém kraji betlému nejdeme Tři krále, kteří dorazili na lodi z Českých Budějovic. Hned vedle můžete vidět vodníka, který na pentličky láká pradleny, o kousek dál je pán, který si čte noviny a nenápadně pokukuje po starší dámě sedící nedaleko,“ popisuje s úsměvem Glaser.

O kousek dál, hned vedle Werichovy vily, stojí postavička chůvy, která má v kočárku tři malé děti. „Toto je prosím chvíle, kdy se poprvé potkali Voskovec, Werich a Ježek,“ dodává se smíchem autor. V betlému samozřejmě nechybí klasické jesličky s Ježíškem, Marií a Josefem a jako pocta Františkovi z Assisi je poblíž jesliček i jeho socha.

Betlém je navíc pohyblivý. „Nepohybují se úplně všechny postavičky, ale ty které ano, mají vlastní motorek, který jimi pohybuje,“ vysvětluje Glaser, který je vystudovaný strojař. „Upletl jsem si na sebe pěkný bič, jedna věc je to nakreslit, to problém nebyl, mnohem složitější to pak bylo tisknout (na 3D tiskárně, pozn. red.) a dávat dohromady. Betlém jsme navíc museli na převoz rozložit a opětovně složit, takže se nám bohužel některé části i porouchaly,“ dodal.

Na betlému pracovalo celkem 60 lidí, 32 výtvarníků a 28 dětí na příměstském táboře. „Chceme betlémy co nejvíc přiblížit rodinám s dětmi, proto jsme zkusili zapojit i děti na příměstském táboře, které nám pomáhaly s malováním hlavně zvířátek. Rádi bychom touto cestu nalákali mladou krev, převážná většina betlémářů je dnes starší 80 let,“ vysvětluje trochu posmutněle Glaser.

Vladimír Glaseŕ pochází z Oseka, který leží na jihozápadě Prahy. Rodina tu má kořeny opravdu pevné, generace Glaserů zde žijí více než 350 let. „Moji předci tu měli mlýn a polnosti. K mlýnu patřil sad a mít takový sad bylo mým snem,“ vypráví Vladimír Glaser. Po komunistickém převratu rodina o všechno přišla, po revoluci jí však byl majetek navrácen. Dnes tu má Glaser nejen sad, ale i Ekocentrum Včelín a penzion, s manželkou organizují příměstské tábory, medobraní, kurzy pro včelaře a navštívit lze i Muzeum Medu a Českých Vánoc.

A jak se dostal k betlémům? „První jsem vyrobil v šesti letech z moduritu mamince k Vánocům. Postavičky jsem dal do plechovky od zlatého čaje, vycpal okolí vatou, a tak vznikli kluci, kteří u betléma staví sněhuláka. Betlémy jsem v 17 dělal i slečnám, nedá se ale říct, že bych dal holce betlém a ona by se rozplynula,“ uzavírá se smíchem sympaťák Glaser.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Glaser vytvořil spolu s šesti desítkami dalších lidí Jubilejní betlém Veronika Foltová

Fotogalerie
62 fotografií