Prahou se v létě opět prožene přes tři tisíce cyklistů, kteří se zapojí do závodu L‘ Etape Czech Republic by Tour de France. Amatérský závod pod záštitou nejslavnějšího cyklozávodu světa odstartuje 15. června v pražských ulicích už počtvrté.

Startovní čára i cílová rovinka bude i v nadcházejícím ročníku umístěna na Strahově, odtud se závodníci vydají na tři různě dlouhé trasy, podle svých schopností, či ambicí. Na nejdelší trase ujedou cyklisté 130 kilometrů, na střední 105 kilometrů a na té nejkratší 61 kilometrů.

Ze Strahova vyrazí závodníci po Bělohorské ulici směrem na Hostivice, kde překročí hranici hlavního města a pokračovat budou dále ve Středočeském kraji. Na území Prahy se pak vrátí přes Sobín, Zličín a přes Plzeňskou a Kukulovu ulici zamíří zpět na Strahov. Pražané tak musí v den závodu počítat s několika dopravními omezeními.

Řidiči pozor!

„V okamžiku, kdy budeme přesně znát trasu, budeme řešit i s tím spojená dopravní omezení. Ty ulice se budou muset uzavřít, není možné udělat nějaké parciální řešení, že by po chodníku chodili lidé a po silnici jezdili cyklisté. Závod zaplní ulice v celé šíři a my budeme muset udělat časový harmonogram. Podle toho, jak závod bude projíždět Prahou, bude potřeba připravit uzavírky. Budeme to zajišťovat s pracovníky magistrátu a ve spolupráci s městskou policií,“ uvedl pro Blesk primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ve chvíli, kdy ještě přesná trasa závodu nebyla zveřejněna.

Závod, který se těší velkému zájmu amatérských cyklistů z celého Česka, by k nám ale jednou mohl přivést i velký závod profesionálů: „Organizace, která je držitelem práv na závod Tour de France, nabízí už patnáct let také licenci na závod pro amatéry L'Etape. U nás se závod koná již čtvrtým rokem a je to zároveň demonstrace našich kvalit a schopností, aby se vůbec Česká Republika mohla ucházet o to, aby se u nás jednou konal ten velký závod Tour de France. Řekl bych, že L'Etape nám zde funguje a prokazujeme každoročně své dovednosti, proto doufáme, že je šance sem přivést právě tu velkou Tour,“ uvedl pro Blesk Tomáš Pravenec, ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport

Kapacita závodu je stanovena na maximálně 3 500 účastníků, což by pro organizátory neměl být problém naplnit. V minulém roce ze Strahova startovalo přibližně 3 200 závodníků. „Rád vzpomínám na start úplně prvního ročníku, pro nás to celou dobu byl projekt na papíře a najednou jsme na Strahově startovali dav patnácti set cyklistů. V tu chvíli s námi cloumaly velké emoce, připravovali jsme jej během covidu, což bylo složité, když se dal ten dav do pohybu, věděli jsme, že jsme to zvládli,“ řekl Blesku Tomáš Pravenec.

Přesto, že je závod určený pro amatéry, budou diváci svědky velkých sportovních výkonů. Samotní závodníci si přitom vyzkouší atmosféru profesionálního závodu, v průběhu jízdy je na jednotlivých stanovištích budou čekat fanoušci, kteří je vždy spolehlivě ženou vpřed. Každý z účastníků po průjezdu cílem obdrží medaili, která jeho výkon stvrdí. Vítězové dílčích soutěžních kategorií si za svůj výkon vyslouží také dres a trofej.

Video
Video se připravuje ...

Speciální Sport Magazín k Tour de France: detailní přehled etap, týmové soupisky, favorité i historické přehledy iSport.tv

Fotogalerie
9 fotografií