V inscenaci Hurvínek prodává nevěstu budou mít podle tvůrců diváci možnost setkání s klasickou operou Prodaná nevěsta v zábavné formě s postavami z opery, v nichž se představí sólisté Janáčkovy opery Jana Šrejma Kačírková, Pavla Vykopalová, Jan Šťáva a další. "Protože komická opera by měla být zábavná, členové Janáčkovy opery mezi sebe pozvali ty nejlepší možné průvodce. V novém rodinném představení do světa Prodané nevěsty a opery zavedou slavné loutkové postavičky Spejbl, Hurvínek s Máničkou a pes Žeryk," uvedla ředitelka Divadle S + H Kirschnerová.

Autorkou projektu je Patricie Částková, hudebního nastudování se ujme Ondrej Olos a režie Hana Mikolášková. "Vtipnou formou zasvětíme ty nejmenší do díla Bedřicha Smetany, konkrétně Prodané nevěsty," podotkl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Po úspěchu představení Žeryčku, HOP! uvede autorka a režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová v "miminím" divadle novinku Hurvínkovo moře snění. Posledním titulem sezony 2023/2024 bude na jaře zatím bezejmenná hra Radima Vizváryho. "Připravujeme rodinnou inscenaci pro diváky od čtyř let, ve kterém bude Hurvínek hledat cestu ke svému vnitřnímu hlasu," sdělil umělecký ředitel Divadla S + H David Janošek.

Součástí dnešní tiskové konference byl také křest reedice vinylového alba Hurvínkova strašidýlka z roku 1978. Kmotrami nově vydaného nosiče se staly herečka Veronika Arichteva, herečka Jitka Asterová a řada dalších. Nahrávka Hurvínkova strašidýlka přivádí Spejbla a Hurvínka do středověké Prahy, kterou je provádí kouzelník Žito. Na cestě se potkávají s bezhlavým rytířem, čertem, vodníkem a dalšími strašidly, z nichž většinu namluvil František Filipovský.

Divadlo Spejbla a Hurvínka bylo založeno v roce 1930. Předtím autor prvních loutek Josef Skupa působil pouze na amatérské scéně. Divadlo se časem rozšířilo o tři další postavy, Máničku, bábinku a psa Žeryka a vystřídalo se u nich několik hlasů a autorů. Za dobu své existence se postavičky Spejbla a Hurvínka představily ve 34 zemích. Mezi jedno z ocenění divadla patří i cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla.

Video
Video se připravuje ...

Hurvínek poletí do vesmíru 

Fotogalerie
36 fotografií