Obecní dům na Jakubském náměstí, kde hraje Divadlo Bolka Polívky, praská a město ho začne opravovat. Magistrát proto navrhl, aby se Polívkovo divadlo podělilo na dva roky o historickou Redutu na Zelném trhu.

Plán okamžitě tvrdě narazil na nesouhlas Národního divadla a rozparádil i místní politiky. „Souběh dvou tak rozdílných divadel je nemožný. Bolkovo divadlo nemá technologicky složitou techniku, má daleko menší aparát, aby mohlo často cestovat a hrát zájezdy. V Redutě se naopak staví představení s propracovanou scénou. Není tam ani zázemí, aby tam sídlila dvojí jevištní technika. Ty dva soubory nemohou vedle sebe fungovat,“ řekl bývalý náměstek primátora a vystudovaný muzikolog Matěj Hollan (38, Žít Brno), který je dnes opozičním politikem.

Opozice navrhuje, aby Bolkovo divadlo příští dva roky hrálo střídavě v Bílém domě (bývalé sídlo brněnské KSČ a dětské polikliniky – pozn. red.), v kulturním domě Omega, v Rubínu, Dělnickém domě a na Leitnerce.

Hollan: Město prý divadlo protěžuje

Primátorka Markéta Vaňková (45, ODS)  dala v pondělí od deklarovaného nápadu přestěhovat Bolka do Reduty opatrně ruce pryč. „Vhodné náhradní prostory pro Divadlo Bolka Polívky stále hledáme. Žádné definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Aktuální informace sdělíme veřejnosti v úterý na zasedání zastupitelstva,“ vzkázala.

Bolek Polívka figuroval před loňskými komunálními volbami v kampani ODS vedle primátorky Vaňkové (ODS). „Na městem nezřizované divadlo dostal šest milionů korun, což je až dvacetinásobek oproti ostatním, a pak je mu nabídnuta Reduta,“ hledal možné souvislosti Hollan.

Polívka: Je to první dotace za 30 let

Bolek Polívka se pro Blesk.cz vyjádřil k nařčení brněnské opozice, podle níž je prý vedením Brna protežován. „Příští sezona 2023/24 měla být pro naše divadlo jubilejní, třicátá. Za ty tři dekády naší existence je to pro nás první výrazná finanční pomoc, kterou nám poskytlo město na období 2023 až 2025 na základě předloženého dramaturgického plánu. Tuto dotaci považujeme i za reakci a ocenění našeho dosavadního působení. Jsme tomu rádi, je to pro nás důležitá finanční injekce a jsme si jisti, že tyto peníze proměníme v kvalitní tvorbu, pokud budeme moci pracovat,“ reagoval Polívka.

Slavkov nabídl místo

Sám principál Bolek Polívka  pochopil, že bez souhlasu Národního divadla Brno (NdB) jeho soubor v Redutě svoji jubilejní 30. sezonu neodehraje. „Pokud nedojde ze strany NdB ke kompromisu, model soužití obou souborů v jednom prostoru padá,“ řekl.

Slavnému souboru nabídl, zatím patrně jen v aprílovém žertu, volné prostory Slavkov. „Kdoví, třeba se ale nakonec k nám fakt bude stěhovat,“ zní nyní z tamní radnice, která bedlivě sleduje brněnské handrkování.

Slavné divadlo přitahuje problémy

Reduta z roku 1608 je nejstarším divadlem ve střední Evropě. Podle mnohých jde však trvale o problematické divadlo. Rekonstrukce z roku 2005 se moc nepovedla. „Není vyřešena akustika a ve dvou tamních sálech se nedá souběžné hrát,“ zmínil muzikolog Hollan. Technicky nemožné je podle něj i stěhování herců do mateřského Mahenova divadla.

Fotogalerie
20 fotografií