do konce září pokryly zdi barokního zámku v Dobřichovicích, jižně kousek od Prahy, nevšední umělecké výtvory Jiřího Machta2. Fotograf a vizuální umělec dal dohromady zhruba 70 originálních koláží a asambláží. Neschází ani „trademark“ jeho tvorby – zrcadláže, tedy fotografie natištěné na zrcadla. „Rozměrově asi nejvíce zaujme paraván o rozměrech 3,5 x 2 metry,“ zamýšlí se umělec pro Blesk. „Jinak jde veskrze o nová díla. Ale nejenom,“ prozradil Macht2 s tím, že návštěvníci si mohou prohlédnout i některé z jeho nejznámějších počinů.

„Jsem rád, že výstava vznikala zrovna v Dobřichovicích, v nádherných prostorách zámku, který s příchodem podzimu nabývá určité pohádkovosti,“ uvádí fotograf a vizuální umělec. Jeho výtvory si přitom s pohádkovým ztvárněním nezadají ani náhodou, sic se vymezují proti každodenní všednosti reality svým vzezřením. Často se v nich komíhá několik témat najednou, přičemž štempl nadpřirozenosti jim dodává materiál, na kterém jsou vytištěna.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Voice of Mirror vizuálního umělce Jiřího Machta2 na zámku v Dobřichovicích slibuje neotřelý zážitek. Jiří Macht2

Hlasy zrcadel

Jako jeden z naprostého mála se Macht2 při svých fotografiích nespoléhá na klasický tisk fotografií na papír. V České republice začal jako vůbec první umělec využívat pro vlastní fotografie zrcadla. První krůčky na doslova tenkém a křehkém materiálu „vyťapal” už před 20 lety. Dnes je v tomto ohledu zkušený matador a průkopník, jehož tvorba inspirovala i jiné české umělce. „Což je pro mě nesmírná čest a pocta, jelikož třeba v Americe jsem se s ničím podobným v galeriích nesetkal,“ dodává skromně.

Od Jiřího oblíbeného materiálu je odvislý i název výstavy – Voice of Mirror neboli česky Hlas zrcadla. Na blyštivém materiálu jeho výtvory získávají efemérní vizuální vyznění. „Při jiném osvětlení nebo při jiném úhlu pohledu mění barvy,“ culí se umělec nad interaktivní dynamikou estetického prožitku, který je díky střídání ročních období, počasí, denních dob i osvětlení prakticky v ustavičné kouzelné proměně. „To jsou podle mne hlasy zrcadla. Díky tomu ožívají. I mě baví, když pouští různobarevná »prasátka« po místnosti.“

Tříhodinový film na jednom plátně

Experimenty s materiály jej nedávno přivlekly k dalšímu pokusu, jenž je na výstavě k vidění. Nově fotografie tiskne na zlatá plátna. „Vystavené mám plátno pojmenované Kmotr. Jde o posmrtnou masku a vůbec artefakty z filmu Kmotr, které jsem nafotil v muzeu Akademie filmových umění v Los Angeles. Jde o autentické předměty z filmu, včetně scénářů, not k úvodní skladbě, telefon. V zásadě se dá říci, že na jednom plátně je obsažený celý ikonický film,“ svěřil se umělec, který má za sebou přes 30 samostatných výstav a spolupráce s řadou významných osobností.

Výstava Voice of Mirror vizuálního umělce Jiřího Machta2 na zámku v Dobřichovicích slibuje neotřelý zážitek.
Autor: Jiří Macht2

Jedna z nich ostatně dominuje celé výstavě. Je jí tanečnice, modelka, choreografka a herečka známá mimo jiné ze seriálu Slunečná či z divadelního představení Léda v Činoherním klubu Natálie Stejskalová. Na řadě zrcadláží tvoří její portréty ústřední motiv. Ne nadarmo o ní hovoří Macht2 jako o své múze, která jej při tvorbě inspiruje. „Je jedinečný talent,“ cení si nejen jejího nadání, které uplatnila coby Miss Supertalent World z roku 2016, ale i její fotogeničnosti, které se zájemci mohou nabažit dosyta. Včetně několika decentních, smyslně odvážných póz.

(Nejen) víkendový exkurz

Výstava je zpravidla otevřena od pátku do neděle. Zájemci však mají možnost po individuální domluvě s autorem či kurátorkou Rozalií Pánkovou, navštívit ji i mimo oficiální otevírací dobu. Což s sebou nese i určitý benefit. „V takových případech se návštěva může změnit v komentovanou prohlídku,“ nezastírá Macht2. „Buď já, nebo má skvělá kurátorka, tam budeme osobně a můžeme povyprávět o nejrůznějších tajemstvích ukrytých v jednotlivých dílech,“ láká. Dalším pomyslným lákadlem může být i to, že výstava je prodejní. Nadšený návštěvník tudíž nemusí odejít s pouhou vzpomínkou.

Básnické převtělování

Na vernisáži byla také poprvé zrakům veřejnosti prezentována nová kniha známého básníka Jířího Žáčka. Výbor z básnických překladů, jenž nese název Převtělování, doplňují právě vynalézavé kompozice Machtových2 koláží. „Jde o knihu, v níž básnickou řečí pan Žáček překládal díla světových autorů a mně se dostalo cti, že jsem je mohl doplnit kolážemi. Ty jsem vybíral k jednotlivým básním tak, že jsem si je četl na cestách, a napadaly mne nejrůznější koláže podle toho, o čem básně byly.”

Koláž k básni Seina, jíž Jiří Macht2 vytvořil ke knize překladů známých básní Jiřího Žáčka.
Autor: Jiří Macht2

„Kupříkladu pro Seinu od Jacquese Préverta jsem vytvořil koláž s motivy z Paříže,“ vysvětlil Macht2. Mezi Eiffelovou věží, Seinou, katedrálou Notre-Dame a jinými výjevy pochopitelně neschází Jiřího múza, jež je zároveň jeho životní partnerkou.

Kde: Zámek Dobřichovice, Křižovnické náměstí 1 – Dobřichovice.
Kdy: Do 30. září 2023, pátek až neděle, 14:00–18:00.
Vstupné: Zdarma.

Fotogalerie
46 fotografií