Staroměstská radnice je jednou z nejnavštěvovanějších pražských památek. V loňském roce se umístila na 7. příčce a letos ji už stihlo navštívit přes 325 tisíc lidí. Nyní se návštěvníkům otevřel nově zrekonstruovaný gotický prostor v přízemí.

Dnešním dnem se Pražanům díky citlivé rekonstrukci otevřel kamenný průchod vedoucí z prostoru před orlojem do zadní části za Staroměstskou radnicí. Byla též restaurována středověká křížová klenba v přízemí radnice. Zvelebovat a revitalizovat kulturní památky je prioritou města, protože je uchováváme pro budoucí generace,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Klenutý kamenný průchod skrz radnici byl veřejnosti otevřen po více než 100 letech. Díky zpřístupnění uličky vznikl zcela bezbariérový vstup do radnice. Zároveň v nově zrekonstruovaných prostorách vzniklo informační centrum pro turisty a obchod se suvenýry.

Příště podzemí

Otevření přízemní části radnice označuje Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči, za první etapu: „Teď otevíráme toto nádherné přízemí a rádi bychom do konce tohoto volebního období otevřeli i podzemí.“ Románsko-gotické podzemí je starší než samotná radnice, pod kterou se nachází. Právě na jeho zpřístupnění se město zaměří v nejbližších letech.

Obchod s „oficiálními“ suvenýry

V přízemí Staroměstské radnice byl nově otevřen i obchod se suvenýry. Dárky prodávané v tomto obchodě pocházejí výhradně z rukou českých tvůrců. „Kvalita cestovního ruchu se pozná i podle toho, jak vypadají suvenýry, které reprezentují dané město,“ uvedl při slavnostním otevření Pospíšil.

 Zároveň dodal dodal: „Člověk, který přijede do Prahy, by si odtud neměl odvážet levný alkohol nebo čepici ruského oficíra, ale měl by mít možnost si koupit pěkné předměty. Je to drobnost, ale z hlediska kultivace turistického ruchu důležitá.“ V budoucnu by po Praze mělo být více takovýchto obchodů se suvenýry. V jednání je například i Pražský hrad.

Fotogalerie
16 fotografií