Hlavnímu městu začíná docházet trpělivost se sdílenými elektrickými koloběžkami. Neukáznění uživatelé jimi blokují chodníky v centru Prahy a jízdou po chodníku ohrožují pěší. V kontrolní akci Koloběžka se tak od čtvrtka do pondělka na to, jestli při jízdě správně dodržují předpisy, zaměřili pražští strážníci. A slavili úspěchy.

Žně na pokutách!

„Během akce strážníci odhalili 1 336 přestupků. Uložili za ně 402 pokut v celkové výši 191 800 korun. 63 přestupků bylo oznámeno správnímu orgánu,“ sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová. Nejvíce přestupků podle ní strážníci odhalili v Praze 1 (288) a Praze 2 (126). „Akce byla zaměřena na všechna možná protiprávní jednání spojená s provozem kol či koloběžek. Nejčastějším byla jízda po chodníku a nedodržování dopravního značení,“ doplnila.

Primátor: Další kroky budou následovat

Čtyřdenní kontrolní akci městských strážníků uvítal pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Zvláště provoz půjčovaných koloběžek představuje v širším centru hlavního města velký problém, ať už kvůli neukázněné jízdě či často bezohlednému parkování na chodnících. Akcí jsme dali jasně najevo, že problémy spojené s půjčovanými koloběžkami vnímáme a jsme připraveni řešit. Další kroky budou následovat, což se týká především neukázněného parkování koloběžek uprostřed chodníků,“ sdělil.

Nové pořádky v Praze 1

Nová pravidla pro parkování po dohodě s provozovateli sdílených kol a koloběžek nastavila od 1. září Praha 1. Nově lze tyto prostředky centru metropole odstavit pouze na speciálně určených místech. V opačném případě pak hrozí uživateli pokuta přímo od aplikace. Radnice plánuje rovněž vybírat za koloběžky a sdílená kola poplatky.

Víte že...

... pokuta za jízdu po chodníku na kole či elektrické koloběžce může činit až 2000 Kč?

Fotogalerie
49 fotografií