První zmínky o mlýnu pochází z roku 1530. Kromě svého původního záměru sloužil jako pekárna nebo sklad brambor či divadelních rekvizit. Jeho přeměnu na kulturní centrum zastavila povodeň v roce 2002. Po více než 20 letech mlýn konečně zahájil novou kapitolu své existence.

V roce 2021 přišel Pavel Kocourek s Barborou Růžičkovou s myšlenkou přeměny mlýnu na kulturní centrum a začali konat. Na mlýn narazil náhodou. „Hned při první návštěvě prázdného objektu se začaly objevovat představy, jak by mohlo kulturní centrum v Libni vypadat,“ uvádí Kocourek, místopředseda spolku Velký mlýn. Během slavnostního otevření byl Kocourkovi předán symbolický velký klíč od mlýna.

Odemykání Velkého mlýna v pražské Libni, 4. 9. 2023
Autor: Anastazie Podhůrská

Odemykání Velkého mlýna

„Dnes odemykáme slavnostně Velký mlýn, který bude sloužit jako kulturní centrum, pobočka městské knihovny, a především jako místo setkávání pro všechny, kteří mají rádi kulturu, literaturu či příjemné prostředí pro chvilku zamyšlení u šálku dobré kávy či skleničky vína,“ uvedl starosta MČ Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) u příležitosti slavnostního otevření.

„Löwitův mlýn a libeňské podzámčí byly vždy místem, kudy se vchází do libeňské zelené oázy, Thomayerových sadů. Mlýn byl již jednou rekonstruován a počítalo se s jeho kulturním využitím. To však zhatily katastrofální povodně v roce 2002,“ doplnil starosta Gros. Po povodních byla upřednostněna obnova zdevastovaného Karlína a Libně. Mlýn pak byl dlouhá léta opomíjen.

Knihovna i kavárna

Ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák ocenil, že otevřením knihovny v Löwitově mlýně došlo k zacelení „díry“ na mapě pražských knihoven. V jižní části Prahy 8 totiž dlouhodobě chyběla knihovna. „Proto když přišel Pavel Kocourek a říkal: ‘Mám úžasný barák. Chci tam kulturní centrum a chci tam knihovnu. Jdete to toho s námi?’ Tak jsme řekli, že do toho půjdeme,“ vzpomíná Řehák. „Naše nejnovější pobočka bude v tom nejstarším baráku, ve kterém působíme,“ dodává Řehák.

Během dvou let byla provedena velká rekonstrukce celého objektu i nejbližšího okolí. Uprostřed letních prázdnin byl zahájen zkušební provoz knihovny i kavárny a místní dali velkou návštěvností jasně najevo, jak velkou radost jim otevření mlýna udělalo.

Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) ústy svého poradce Lukáše Herolda (ODS) ocenil jak samotnou rekonstrukci mlýna, který od povodní roku 2002 ležel ladem, tak i způsob, jakým bude prostor bývalého mlýnu využit: „Rekonstrukce starých památek jsou bezpochyby fajn. Ale mnohem víc fajn je, když se jim najde smysl. Ta nová knihovna, kavárnička, místo setkávání je to nejdůležitější, proč tady dneska jsme.“ Sám primátor se slavnostního otevření zúčastnit nemohl, a to z důvodu konání rady hlavního města.

Vše nejlepší nově otevřenému kulturnímu centru přišel popřát i náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Pospíšil nebo čestný občan Prahy 8, bývalý boxer a stávající malíř Rostislav Osička. Zdravici poslala i Eva Lustigová, dcera spisovatele a libeňského rodáka Arnošta Lustiga.

Všichni významní hosté dali knihovně k jejímu otevření dárky do symbolické kolébky. Jednalo se převážně knížky, malíř Rostislav Osička věnoval i obraz Rokytky, který sám nakreslil.

Fotogalerie
23 fotografií