Oba muži vraždu svého spolubydlícího nijak netajili, k činu se přiznali hned při první příležitosti. Podle svých slov se k činu odhodlali během večírku, kdy v casinu utráceli své poslední peníze. Po příchodu domů se v bytě na Praze 8 dne 29. března loňského roku pokusili zavražděnému muži podstrčit pod nájemní smlouvou i smlouvu o přepisu vozidla tak, aby si ničeho nevšiml. Plán jim ale nevyšel a mezi spolubydlícími se strhla hádka s tragickým koncem.

Jeden z obžalovaných mužů srazil poškozeného k zemi fackou, druhý se chopil polštáře a vší silou mu ho tiskl k obličeji. Filip K. mu při tom pro jistotu přidržoval ruce, aby se nemohl bránit. 

Uvažovali o pile!

Obžaloba popisuje, že obžalovaní původně zamýšleli tělo zavražděného muže pilou rozčtvrtit a vyházet v pytlích na odpadky. Přesto, že si z tímto účelem pilu pořídili, k porcování těla se nakonec neodhodlali. Místo toho tělo zavražděného muže umyli, a následně položili do postele tak, aby na první pohled budilo dojem, že v bytě došlo k sebevraždě.

V autě, kvůli kterému k vraždě došlo, se pak oba muži společně s jejich další spolubydlící vydali do Německa. Na svobodě se pohybovali až do prosince minulého roku, kdy je zadržela policie. Součástí plánu měla podle výpovědi obou obžalovaných být také bývalá Ladislavova přítelkyně. Nikola K. měla podle jejich slov připravovat smlouvu o přepisu vozidla a o všem, co se toho dne odehrálo, podle nich moc dobře věděla.

Oba obžalovaní při své závěrečné řeči byli velmi struční: „Za svůj skutek bych se ještě jednou rád pozůstalým omluvil, mrzí mě to, už to nevrátím a s trestem souhlasím,“ pronesl Filip T. před vyhlášením rozsudku. Za své jednání se před soudem omluvil jeho komplic: „Chtěl bych se omluvit za to, co jsme provedli. Pro všechny to je velká rána, jak pro mou rodinu, tak pro rodinu pana poškozeného,“ uvedl Ladislav K.

Vražda milence a chlebodárce

Ve chvíli, kdy se obžalovaní svou finanční nouzi rozhodli řešit vraždou a následně zcizením auta, je nezastavil ani fakt, že se o ně zavražděný muž postaral, když neměli kam jít. Filip T. u něj bydlel několik měsíců zcela bezplatně a Ladislav K. s ním dokonce udržoval milostný poměr.

Soudce Petr Blažek v odůvodnění rozsudku uvedl, že vzhledem k uzavřené dohodě, je trest k obžalovaným vstřícný. Ačkoliv jejich přiznání a projevenou lítost vzal v potaz, o jejich pravdivosti příliš přesvědčený není: „Obžalovaní se sice doznali, ale soud nemá za to, že jejich lítost je upřímnou lítostí. Chování obžalovaných před skutkem, zejména obžalovaného Filipa T., který bydlí s poškozeným léta a finančně jej zneužívá a pak se diví, že se poškozený občas rozčílil, ani dohoda v casinu a jednání s rozmyslem a počínání po vykonání skutku, nevypovídá o tom, že by si toto obžalovaní vzali k srdci.” 

Soud může pokračovat

Státní zástupce Jiří Valsamis Blesku potvrdil, že se orgány činné v trestním řízení budou dále zabývat tím, jakou roli v případu sehrála bývala přítelkyně Filipa T. jménem Nikola K. Při předchozím líčení se oba muži shodli na tom, že by na lavici obžalovaných měla sedět společně s nimi.

Fotogalerie
13 fotografií