U Městského soudu v Praze se dnes doznali ke svým činům dva muži, kteří čelí obžalobě z vraždy šestačtyřicetiletého muže, jenž jim poskytl střechu nad hlavou. Podle obžaloby jej nejdříve měli nutit k podpisu smlouvy o převodu auta na přítelkyni Ladislava T. Když odmítl, měl jej obžalovaný Ladislav T. srazit k zemi a Filip T. jej začal dusit polštářem, který pro jistotu zaklekl koleny a nepřestal, dokud se zavražděný muž nepřestal hýbat.

Bezvládné tělo potom svlékli do naha, umyli a položili do postele tak, aby budilo dojem, že se jedná o sebevraždu. Tělo původně měli v plánu dokonce pilou rozřezat a vyhodit jej v pytli na odpadky, k tomuto kroku však nenašli odvahu.

Starší z obžalovaných mužů při svém výslechu uvedl, že se zavražděným mužem udržoval asi měsíc milostný poměr. K vraždě mělo dojít 29. března minulého roku v bytě na Praze 8. O osudném večeru Filip K. vypověděl, že nejdříve s Ladislavem T. a jeho přítelkyní popíjeli v casinu, kde právě utráceli své poslední peníze, které však dlužili poškozenému, jelikož u něj všichni tři už nějakou dobu víceméně bezplatně bydleli. Filip K. také uvedl, že tou dobou byl již třetí den bez spánku, jelikož několikrát do týdne bral pervitin.

Papír o převodu auta poškozenému muži ale chtěli podstrčit nenápadně. „Dali jsme mu jeden papír, kde jsme se zavazovali platit nájem. Pod něj jsme položili papír o převodu auta. Mysleli jsme, že ho číst nebude. Pak jsme ho roztrhali a vypukla hádka,“ vypověděl Filip K. První rána padla od Ladislava T., zavražděný muž se pak skácel k zemi, kde už jej Filip K. začal dusit polštářem. Druhý z obžalovaných mužů se přiznal, že poškozenému držel ruce, aby se nemohl bránit.

Ladislav T. ve své výpovědi připustil, že nad vraždou přemýšleli již několik dní dopředu:  „Pan Filip K. se předtím zmínil, že by ho zabil, ale byla to spíš nadsázka. Moc jsem to nebral, ale ten večer jsme se hodně napili a vlastně ani nevím, jak jsem tohle dokázal.“

Svědek nebo spolupachatel?

Oba muži se ale shodli na tom, že by společně s nimi na lavici obžalovaných měla sedět i přítelkyně Ladislava T., která s nimi celou věc plánovala, připravovala přepsání auta a následně se s oběma muži vydala na útěk. Nikola K. v případu zatím figuruje jako svědek. Její, dnes už bývalý přítel Ladislav T. doslova ve své výpovědi uvedl: „Já nechápu, že ona tady nesedí s námi. Ona s námi myla vanu a všechno. Když šla ven a věděla, co se bude odehrávat, mohla zavolat policii.“

Trojice se po vykonání činu vydala do Německa, kde několik nocí přespali na penzionu a hledali práci. To se ale nepodařilo, a tak se společně vydali do Ústí nad Labem, kde taktéž strávili několik dní, než se vrátili zpět do Prahy, zde se jejich cesty rozdělili. Policie oba muže dopadla až v prosinci minulého roku. Oba obžalovaní před soudem projevili lítost, Filip K. své jednání vysvětluje především opilostí: „Lituju toho, nebýt alkoholu a toho všeho, neudělal bych to. Nejsem agresivní člověk. Nikdy jsem nikoho nenapadl.“ Ladislav T. zase uvedl, že se po činu dal na útěk, protože se bál nástupu do vězení.

Oba obžalovaní muži u soudu projevili zájem uzavřít dohodu o vině a trestu. Státní zástupce Jiří Valsamis tuto možnost připouští. Za vraždu oběma mužům hrozí trest 15-20 let za mřížemi nebo dokonce výjimečný trest. Jednání bude pokračovat příští týden.

Fotogalerie
8 fotografií