Národní muzeum v Praze je opět připraveno překvapit a nadchnout své nejmladší návštěvníky. Expozice s názvem Dětské muzeum slibuje nevšední zážitky a ponoření se do fascinujícího světa přírody, historie a her.

„Deset hlavních témat, se kterými si tu volně hrajeme, nabízí zcela nový pohled v rovině přírodovědné, společenské i symbolické, a nechává na dětech, jak a zda ve svých myslích témata propojí a budou s nimi dále pracovat. Chceme děti nechat si hrát a při tom poznávat svět a jeho fyzikální zákonitosti či přírodní anomálie,“ popisuje novou expozici generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Rozmanitost témat a originální přístup k nim prostupují celou expozicí, která je navržena tak, aby děti prozkoumávaly, objevovaly a bavily se. Od larvy k motýlovi, od přesličky k černému uhlí.

„Velmi důležité podle mě je, že si na vše mohou děti sáhnout, vyzkoušet si, jak co funguje. Zároveň je zábavnou formou seznamujeme s našimi sbírkami a tématy, kterým se Národní muzeum věnuje. Snažíme se, aby již i malé děti vnímaly muzeum jako místo poznání a zábavy, a vytvořili si k němu pozitivní vztah i do budoucnosti,“ dodává Lukeš k poslání celé výstavy.

Na co se mohou děti těšit?

Část zaměřená na přírodu představuje nejenom její proměny a vývoj, ale také způsob, jakým plyne čas. Jedinečná je i sekce zabývající se „domečky“ zvířat i lidí, která přináší fascinující paralely mezi jejich životními prostory.

Překvapivá spojení se objevují v celé expozici, která zachycuje příběhy skryté v geologii i v technologii, upozorňuje na křehkost jemných křídel hmyzu i vzácných keramik a ukazuje, že odchylky od norem a pravidel mohou být zdrojem jedinečnosti.

Kombinace vitrín, exponátů, skulptur, modelů a interaktivních prvků propojuje zdánlivě vzdálená témata a vytváří jedinečný a zábavný zážitek.

Součástí expozice budou i tvořivé workshopy, jako je například kaligrafická dílna či komunikace včel, které děti seznámí s expozicí i světem kolem nás.

Tři sály

První sál je věnován hře a jeho dominantou je velká herní stěna obsahující sérii her ovládaných házením míčků, doplněná netradiční skluzavkou a prolézačkou.

Ústředním motivem druhého sálu je obrovská zeměkoule, která ukrývá promítací sál s projekcí vytvořenou ve spolupráci s ČT :D. Dále zde nalezneme herní kiosek, plný zábavných her z dílny webu Déčko.cz.

Mezi druhou a třetí místností je fotografická laboratoř, kde se děti seznámí s technikou klasické fotografie a temnou komorou.

Třetí sál je věnován tvořivosti a nabízí dětem prostor pro čtení, hraní stolních her a kreslení. Budoucí architekty a architekty jistě zaujme stavebnice, která je rozdělená barevně podle stavebních slohů.

Pro koho je Dětské muzeum určeno?

Expozice je určená pro děti od 4 let. Horní věková hranice přesně stanovená není, ale svým zaměřením Dětské muzeum cílí na děti přibližně do 12 let. Podmínkou je doprovod rodičů, nebo jiné dospělé osoby.

Vstup do Dětského muzea je možný na základě koupě vstupenky za 120 Kč na konkrétní den a čas. Návštěvníci pak budou moci v Dětském muzeu strávit 90 minut. Muzeum doporučuje zakoupit vstupenky on-line, aby návštěvníci měli jistotu, že se v daný čas dostanou dovnitř.

Fotogalerie
14 fotografií