Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bunkr, suchdolské zahrady i vinohrad: Tohle jsou nejkrásnější stavby Česka! Osm jich je z Prahy

/
  • Fibonacci
    29. června 2023 ● 11:14

    Česká komora architektů zveřejnila v rámci 8. ročníku České ceny za architekturu 31 nominovaných děl. Nejvíce nominovaných realizací je podobně jako v předchozích letech v Praze, a to osm. Patří mezi ně například betonové Zahrady se hřbitovem v pražském Suchdole, terasovitý vinohrad Fibonaci v severní části Prahy nebo zvláštní bunkr v zahradě Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Jméno vítěze i finalistů se veřejnost dozví v listopadu 2023.

    Na jaře roku 2023 se do prestižní soutěže České ceny za architekturu přihlásilo celkem 241 projektů. Podmínkou bylo, aby stavby byly estetické a technicky propracované. „V České ceně za architekturu soutěží realizované stavby, tedy zkolaudované. Nestává se nám, že by se přihlásila stavba zcela čerstvě dokončená a neuvedená do provozu – v takovém případě autoři/investoři vyčkávají na další ročník a stavbu přihlásí o rok později,“ sděluje Blesku tisková mluvčí České komory architektů Tereza Zemanová. Důležité také je, aby novostavby sloužily společnosti a zapadly do svého okolí.

    Klání na poli architektury

    V letošním 8. ročníků se o stupně vítězů utká top 31 porotou vybraných projektů. Přitom 16 jich bylo postaveno z veřejných a 15 ze soukromých peněz. Většina těchto budov slouží veřejnosti a je volně přístupná. Nejvíce nominovaných realizací je podobně jako v předchozích letech v Praze, a to osm. Čtyři zástupce má shodně Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Práce bude letos hodnotit sedm mezinárodních porotců. Mezi ně patří šest architektů a urbanistů, včetně Olivera Sadovského ze Slovenska a jeden spisovatel, kurátor a kritik specializující se na oblast designu a architektury Deyan Sudjic z Velké Británie.

    O vítězích se rozhodne v listopadu. Do té doby mohou zájemci zhlédnout výstavu návrhů na vlastní oči po celé České republice. Od 20. července pak bude hostit výstavu nominovaných realizací Vyšehrad a ke konci léta Valdštejnská zahrada v Praze. „Cenami pro vítěze, finalisty i oceněné cenami partnerů jsou skleněné sošky z dílny sklárny Moser. A samozřejmě propagace stavby spojená s tímto umístěním. Finanční ocenění nerozdělujeme,“ dodává Tereza Zemanová.

    Pojďte se s Bleskem podívat na top osm projektů z Prahy a vyberte si své finalisty.

  • 1.

    Kavárna kontejner – Maniny, Praha 7

    Kavárna Kontejner
    Autor: Peter Fabo

    V srdci Prahy 7 na Ortenově náměstí stojí kavárna ze 3 recyklovaných lodních kontejnerů. Většina stěn je z velkých skleněných tabulí, zbytek tvoří načerno natřený obouchaný plech lodních kontejnerů. Svým designem se snaží odkázat k průmyslové historii Holešovic.

    Dva kontejnery jsou dole, jeden nahoře jako pozorovatelna. „Návštěvník, zákazník se nachází v průsečíku dvou realit: hrubého průmyslového produktu a boutigue-café. Takto vnímáme i současného ducha Holešovic,“ komentují autoři z architektonické kanceláře Collarch.

  • 2.

    Zahrady se hřbitovem – Suchdol, Praha 6

    Zahrady se hřbitovem
    Autor: PKučera Photography

    Betonové panely a šeď, to je soutěžní návrh nového hřbitova v Praze–Suchdol. U vstupu vznikla novostavba zázemí správce hřbitova s veřejným WC a parkováním. Dále architekti vystavěli podle speciální mřížky tamní zídky a cesty, aby mohl hřbitov do budoucna růst. Výška i tvar objektu navazuje na koruny vzrostlých stromů, polní lány, ohradní zdi, kapli sv. Václava a stezku s alejí vedoucí k vyhlídce na Kozích hřbetech.

    Cílem bylo zrušit klasickou hřbitovní zeď a otevřít místo posledního odpočinku jak fyzicky lidem při procházení, tak psychicky na pohled, aby návštěvníci neměli negativní pocity. „Horizontalita, destigmatizace hřbitovního místa, zrušení klasické hřbitovní zdi, průhledy, plynulé napojení areálu hřbitova do volné krajiny – to jsou hlavní témata nově vzniklého veřejného prostoru,“ vysvětlují spoluautoři z Objektor Architekti.

  • 3.

    La Vida Residence – Hodkovičky, Praha 4

    La Vida Residence
    Autor: Vladimír Vašut

    Nový bytový dům v Praze 4 se snaží být co nejjednodušší. Čtyřhranná konstrukce je obalena sítí železných prutů, které na střeše a na balkónech přechází do zábradlí. Objekt se dělí na tři části. Přízemí slouží jak ke komerci a parkování, tak k bydlení včetně zázemí v podobě prádelny nebo sušárny. Ve druhém a třetím patře se nachází pouze byty.

    Prostředkem budovy vede schodiště s výtahem. „Chybějící zahrada na terénu podpořila myšlenku vzniku komunitní pobytové zahrady na střeše, včetně venkovního kuchyňského koutu s grilem a sezením,“ vyzdvihují multifunkční střechu autoři z under-construction architects.

  • 4.

    Rozšíření lodžií panelového domu – Hostivař, Praha 15

    Rozšíření lodžií panelového domu
    Autor: Ondřej Bouška

    Paní Ditrychová, předsedkyně SVJ, chtěla s podporou dalších členů výboru zlepšit kvalitu bydlení svého a svých sousedů. Architekti přišli se studií, strávili několik desítek hodin na schůzích a prezentacích, až přišli s řešením, které zlepší bydlení a zvýší tržní hodnotu bytů. Lodžie hluboké 1,1 metru nastavili na hloubku 2 metrů.

    Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Navíc si mohli vlastníci sami zvolit materiál podlahy. „S výjimkou vybourání parapetů některých bytů zůstává původní konstrukce nedotčena,“ dodávají architekti z kanceláře re:architekti studio.

  • 5.

    Fibonacci – Kobylisy, Praha 8

    Fibonacci
    Autor: BoysPlayNice

    V rámci vinic Jabloňka v Kobylisích se architekti rozhodli vybudovat oázu klidu chráněnou proti ruchu velkoměsta. Posloužila jim kamenná ruina, na které vybudovali Fibonacciho spirálu (spirála s podobnými vlastnostmi, např. tvar ulit mořských měkkýšů – pozn. red.). Spirála je ohraničená vysokou kamennou zdí. Nachází se v ní jeden zarámovaný průhled do okolí, který se dá v případě potřeby zavřít.

    Když jsou dveře zavřené, zůstává středem pozornosti zámeček a vinohrad. Když ale návštěvníci dveře pootevřou, dochází k propojení s velkoměstem. V opěrné zdi naproti jsou pak další dveře, které vedou do malého vinného sklípku. „Spodní část slouží k pohodlnému průchodu, o stupínek výše je vlastní patio s kulatým degustačním stolem, zvoucím k společnému posezení a sdílení,“ komentují autoři z Marco Maio Architects.

  • 6.

    Mezi Konflikty – Staré Město, Praha 1

    Mezi Konflikty
    Autor: AlexShootsBuildings

    Designový pavilon z betonu na zahradě Uměleckoprůmyslového muzea v Praze odkazuje na současné změny, jako je kůrovec nebo válka. „Byli jsme zvyklí, že na stavbách pracují ukrajinští muži. Už ne. Musí bránit své domovy, a tím možná i naše domovy,“ komentují své dílo architekti z kanceláře ICE Architects.

    Objekt má připomínat obranné stavby, které se staví za války, ale také reaguje na kontext doby. Stěny jsou zvlněné a navazují tak na zahradu s kašnou. Jsou doplněny o tvary generované umělou inteligencí například podle věty: „Ukrajinské děti ukrývající se v lese malované Gustavem Klimtem a Mikolášem Alšem“. Na každém panelu jsou jiné obrázky. Na stropě i na podlaze se nachází obrazec čtyř linií s otvorem uprostřed.

  • 7.

    Edukační centrum České filharmonie – Staré Město, Praha 1

    Edukační centrum České filharmonie
    Autor: Peter Fabo

    Novým edukačním centrem navazují architekti na honosnost neoklasicistního paláce. Upravené prostory se nacházejí v přízemí historické budovy, v místě původních pokladen a kanceláří. Centrum umožňuje vzdělávací programy podle nejnovějších metod.

    Každá místnost je jiná, aby rozdílně působila na vnímání a soustředěnost posluchačů. „Vzniklé prostory jsou pojaty nejenom jako místo pro výuku, workshopy a komorní koncerty, ale i jako reprezentativní prostor vhodný pro využití širokého spektra kulturních a vzdělávacích aktivit České filharmonie,“ dodávají autoři z kanceláře 0,5 Studio.

  • 8.

    Holečkova 26 – Smíchov, Praha 5

    HOLEČKOVA 26
    Autor: DAM architekti

    Z původní knihtiskařské dílny z konce 19. století udělal v roce 2022 investor pětipatrovou bytovku s komerční částí. Má elipsovitý tvar a po obvodu vedou svislé lamely, za nimi se nachází balkony. Expresivní pětipatrová rezidenční část se z okolí sama tyčí do nebe, ale respektuje proporce novější okolní zástavby. 

    V nižších podlažích jsou byty menší s přilehlými zahrádkami, vzhůru se byty zvětšují. Ty nejlepší se nachází v 5. patře, mají vlastní střešní zahradu, saunu a výhled. „Původní terasovitá zahrada včetně vzrostlých stromů zůstala co nejvíce zachována a je přístupna všem obyvatelům domu i z celoročně využitelných prostor wellness s bazénem, barem a saunou,“ konstatují architekti z kanceláře DAM architekti.

    Fotogalerie
    17 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy