Orangutani jsou největší vysloveně stromoví savci, kteří na zem slézají jen zcela výjimečně a velice neradi. Původně obývali v počtu stovek tisíc celou jižní Asii. Dnes přežívají ve zbývajících plochách tropického deštného lesa jen na ostrovech Sumatra a Borneo, na každém z nich žije samostatný druh.

První mládě od roku 2020

Pražská zoo chová orangutany takřka nepřetržitě od roku 1961. Prvním orangutanem, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad, byl v roce 1971 sameček Kama. Jeho rodiče, samice Soňa a samec Bimbo, pocházeli z volné přírody.

Video
Video se připravuje ...

Orangutan Kawi se narodil 17. listopadu 2020 v Zoo Praha. Zoo Praha

Zatím poslední přírůstek do rodiny orangutanů sumaterských se v Praze narodil v roce 2020, kdy se se samici Mawar a samci Pagymu narodil sameček Kawi. „Jak se nyní potvrdilo, březí je i Diri!“ uvedl Bobek.

Samice orangutanů jsou nesmírně pečlivé matky, uvádí web zoologické zahrady. Mládě, které je po narození zcela bezbranné, se chytí své matky za dlouhou srst na jejích bocích a skrývá se jí na břiše. Mládě zůstává s matkou nejméně tři roky, teprve poté se rodí další.

Miminko se očekává i u goril

Nový přírůstek by měl příští rok přibýt také v chovu goril nížinných, které jsou největším a nejmohutnějším z lidoopů. Pražská zoo chová gorily od roku 1963. V roce 2004 se v Troji narodilo vůbec první gorilí mládě v českých zoo, samička Moja.

Fotogalerie
46 fotografií