Obvyklé klání propojuje prvky různých bojových sportů a odehrává se na zemi v hranatém kolbišti pod dozorem sudích. Rozhodně nemůže být řeč o předem nacvičeném divadle, avšak díky kvalitní zbroji vše probíhá bez vážných zranění. „Každý z nás má vlastní ocelovou zbroj ukovanou na míru, ta v průměru vyjde na 70 tisíc korun. Při prudkém úderu do přilby se vám maximálně krátce zamží před očima,“ říká kapitán české reprezentace v HMB Daniel Dufek (31) z klubu SKSKB Praha.

Týmy, muži a ženy zvlášť, bojují nejčastěji 5 proti 5 nebo 12 proti 12, ale dochází i na duel nebo k megastřetnutí 150 proti 150.  „Máme jednoduché základní pravidlo – bojuješ, dokud stojíš. Údery dopadají v plné síle všude tam, kde jsme chráněni zbrojí. Tupou zbraň si každý zvolí sám podle toho, co mu vyhovuje. Nesmí se mířit na partie, které nejsou zakryté brněním, a jakkoliv bodat,“ vysvětlil kapitán.

Kořeny HMB

Buhurt se zrodil během 90. let minulého století v Rusku a na Ukrajině, tyto dvě zakládající země postupně definovaly pravidla. „Náš sport vzniknul z čisté lásky ke středověku. První Bitva národů tedy mistrovství světa se konalo na jaře 2010 v ukrajinské Chotyni,“ prozradil Dufek.

Úspěchy na světové scéně

V barvách klubu SKSKB Praha, který vzniknul v roce 2013 a od té doby pravidelně slaví úspěchy na turnajích po planetě, »válčí« jak muži, tak ženy. Mužská část, v čele s mančaftem Prague Trolls, nebyla od roku 2016 na domácí scéně poražena. Trollové se dlouhodobě drží na špici celosvětového žebříčku Buhurt League čítajícího 182 týmů. Ženský tým Prague Vixens se v letošní sezoně drží na průběžném 2. místě z 37 uskupení po celém světě. 

Nováčci jsou vítáni

Ten, kdo by chtěl s buhurtem v SKSKB Praha začít, má dveře dokořán otevřené. „Momentálně hledáme nové posily. Jak do ženského, tak i mužského celku. Zájemcům po domluvě vše rádi ukážeme a vysvětlíme přímo v naší tělocvičně v pražských Vysočanech,“ říká členka Prague Vixens Klára Vintnerová (31).

Video
Video se připravuje ...

Středověký boj přežívá i do dnešních dní Buhurtleague

Fotogalerie
29 fotografií