Akci Auta na náplavce od roku 2017 pravidelně o posledním prázdninovém víkendu připravovalo naše vydavatelství Czech News Center (CNC). Ale přípravy letošního ročníku byly svízelné.

„Akce byla už delší čas trnem v oku hlavně Pirátům a sdružení Praha sobě. Do jejich vize města bez aut se prostě nehodila. Ze strany TCP, firmy, která pro Prahu spravuje mimo jiné i náplavky, zaznělo plno připomínek k jejímu konceptu. Všemu jsme vyhověli, dokonce jsme i opustili zavedený název akce. Z Aut na náplavce se stalo Město v pohybu,“ říká jeden z organizátorů přehlídky a šéfredaktor časopisu Svět motorů Zbyšek Pechr.

„Polovina výstavního prostoru měla být věnována městské mobilitě, elektromobilitě, sdílení automobilů, a dokonce i bicyklů,“ dodává Pechr. Mediální dům CNC nakonec sehnal všechny potřebné záštity a předběžné souhlasy. Avšak podpis smlouvy o pronájmu náplavek se stále oddaloval.

Finanční ztráty

Na konci července tak už nebylo jiné řešení, než akci zrušit, neboť nebylo možné časově zvládnout všechny povinné právní úkony. Vydavatelství CNC v současnosti vyhodnocuje finanční ztráty a bude je po magistrátu vyžadovat soudní cestou.

Výmluvy

Bezprostředně po odvolání akce přišel magistrát s podivnými teoriemi, proč nechtěl smlouvu schválit. Dokonce uváděl jako důvod skutečnost, že část poplatků za pronájem náplavky měla být z naší strany hrazena barterem, tedy inzertním plněním v titulech CNC.

Podle připravené smlouvy jsme měli platit hotově skoro dvojnásobek toho, co Praha původně chtěla. O penězích to fakt nebylo,“ vysvětluje Zbyšek Pechr. Co za tím tedy mohlo být?

„Důvod pirátské nechuti je možná mnohem prozaičtější. Ve dnech 23. a 24. září budou komunální volby. Bezprostředně před nimi proběhne evropský Týden mobility, obsahující i Den bez aut. Mají připravenu řadu akcí a zjevně nechtěli, aby se lidé s možnostmi moderní mobility seznamovali už o tři týdny dříve na náplavkách,“ myslí si Zbyšek Pechr.

Video
Video se připravuje ...

Druhý ročník akce Auta na náplavce. Už v prvních dnech nalákal tisíce návštěvníků. (2018) David Zima

Fotogalerie
86 fotografií