Česká a francouzská metropole spolupracují od roku 1997. Spočívá například ve vzájemné výpomoci, Paříž třeba pomohla Praze po povodních. V současné době spolupracují mimo jiné v kultuře nebo v environmentální oblasti.

Je mi ctí, že tady mohu být v tento symbolický okamžik, kdy si předáváme předsednictví. Ráda bych připomněla, že Paříž velice upřímně a s vírou sleduje vývoj v Praze a váží si jí jako města svobody, kultury a rozmanitosti v srdci Evropy,“ řekla Gabelotaudová.

Předsednictví bude podle Hřiba příležitost zviditelnit některá pro Prahu důležitá témata a rovněž lidem ukázat, v čem je pro ně členství v unii důležité a přínosné. Diskutovat chce s evropskými městy například o tématech týkající se klimatu nebo vyšší energetické soběstačnosti.

Gabelotaudová řekla, že je zcela mimořádné období a že se Evropa musí projevit jako velmoc a garant míru a stability. „Stojí před vámi celá řada výzev a přeji, aby vaše předsednictví bylo úspěšné. Přeji si, abyste byli schopni hájit naše hodnoty a racionálně řešit naše problémy a hájit hodnoty demokracie,“ řekla.

Následné diskusi primátora s náměstkyní pařížské primátorky ještě předcházela zdravice primátorky Stockholmu Anny Margarethy König Jerlmyrové, která zdůraznila některá témata, která budou pro budoucnost Evropy klíčová. Švédsko převezme od ledna 2023 předsednictví EU od České republiky.

V diskusi pak Hřib mimo jiné řekl, že se Praha může od Paříže učit v oblasti udržitelnosti, nakládání s veřejným prostranstvím nebo v práci s daty.

Fotogalerie
7 fotografií