„Téma budoucnost je pro lidstvo aktuální vždy. Právě nyní ho ale pociťujeme jako velmi závažné. V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku: ‚Co můžeme udělat, aby lidstvo mělo budoucnost kvalitní? Mohou designéři přispět ke zlepšení světa?‘,“ představila 21. ročník na středeční tiskové konferenci Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

Střední hala Průmyslového paláce poodhalí, kam by se mohly nadcházející generace řítit. Děti se mohou prohánět bludištěm, který je pro designérku Lucii Koldovou paralelou na lidské bytí a hledání si vlastního směru. UNICEF má pro Pražany připravenou závodní dráhu. A k vidění bude i koncept budoucnosti práce, při které nebude třeba stolu.

„Prostor Designerie je řešen jako všeobjímající universum, ve kterém jsou zastoupeny různé oblasti lidského života a práce v jejich aktuálním stavu, navíc bez hranic a bariér. Tyto oblasti nejsou pouze produktový design jako takový, ale prezentují také výsledky lidského konání a kreativity v robotizaci a digitalizaci na straně jedné a udržitelnosti a humanitární pomoci na straně druhé," vysvětluje svůj záměr Koldová.

Nejen v Praze

Letošní ročník Designbloku si stejně jako v předešlých ročnících zachovává tradiční rozdělení na Superstudio (představující výrobce), Openstudio (představující designéry) a ArtHouse (umělecké projekty). Pro letošek to ale není vše. Milovníci designu mohou za uměním i vycestovat do regionů. Více informací objevíte na www.designblok.cz.

Fotogalerie
22 fotografií