Zoo Praha na konci září otevřela pro veřejnost zcela nový Rákosův pavilon. Největší zásah do své expozice má na svědomí mada modrotemenný, přestože v pavilonu patří mezi nejmenší ptáky.

„S tímto jsme počítali, právě expozici pro madu modrotemenného jsme proto cíleně nechali zarůst více, takže nám ji svým zásahem jen upravil do kýžené podoby. Naopak amazoňani rudoocasí úspěšní nebyli. Asi tři dny intenzivně oštipovali liány v horní části expozice, ale ty rostou tak rychle, že svůj boj s nimi nakonec vzdali,“ uvedl k prvním týdnům života papoušků v expozici kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Montéři a šaškové

Skutečnost, že v Rákosově pavilonu není o zábavu nouze, potvrzují také arové hyacintoví. Těm se totiž podařilo odšroubovat kovové závity od stropního postřikovače. Pražská zoo však uvádí, že je to zatím jediná destrukční činnost, které se ptáci na vybavení pavilonu dopustili.

Mezi velké baviče patří nestoři kea. Ti se před zraky návštěvníků navzájem hašteří a s husicemi rajskými či flétňáky australskými se přetahují o potravu. Tu si zároveň pro zpestření namáčejí do vody. Někteří papoušci už si v Rákosově pavilonu začali stavět hnízda. Podle pracovníků zoo si také ptáci postupně zvykají na přítomnost lidí, a tak se odvažují pohybovat stále blíž a blíž.

Fotogalerie
3 fotografie