„Manifesto se stalo sousedem Národního domu na Smíchově, secesní budovy, jejíž dvůr byl nevyužívaný,“ řekla Blesku při pátečním zahájení provozu tisková mluvčí projektu Radka Ondráčková. Návštěvníci na místě najdou hlavně osm kontejnerů s restauracemi a bary, které kombinují street food, snack bary, pivo, drinky a koktejly.

Designovou instalaci na jakémsi velkém dřevěném molu doprovázejí palmy a bambusy, středobodem celého prostoru je pak mělký vodní bazén. „Je v něm málo vody, na koupání to není. Lidé si tu mohou zout boty a osvěžit si nohy, posedět s drinkem, pohrát si s lodičkami, které mají navodit atmosféru z pařížských parků. Jsou to malé plachetničky, které jsme z Francie přivezli,“ uvedla k užívání brouzdaliště mluvčí Manifesta.

Slušně, prosím!

Provozovatelé projektu v čele s americkým krajinným architektem Martinem Barrym mají z Florence bohužel některé negativní zkušenosti s takzvanými „stag parties“ neboli velkými skupinami opilých turistů, kteří dělali nepořádek a kazili ostatním zážitek z návštěvy. Proto nově Manifesto přímo dle informací na oficiálních pravidlech areálu, které jsou na místě k přečtení, odmítá takové skupiny obsluhovat.

„Prostor tvoříme především pro místní. Chceme vytvořit komunitu, kam budou Smíchované docházet, Praha si tu bude užívat novou oázu. Skupiny, které jezdí do Prahy cíleně s tím, že vyhledávají lacinou hladinu alkoholu, toto těžce narušují. To je podle nás škoda. Jsme místo pro všechny, ale pakliže hlučná skupina v podnapilém stavu nemá ani vhodný oděv a chová se agresivně a rozpínavě, říkáme tomu ne,“ sdělila Radka Ondráčková.

Program s nejrůznějšími akcemi

Manifesto na Smíchově je stejně jako na Florenci pro návštěvníky přístupné od 11:00 do 22:00 hodin. Třikrát týdne se zde bude odehrávat nejrůznější kulturní program, jehož součástí budou živé koncerty, DJ sety či promítání. Časem by se mohla přidat také talkshow nebo živé akce s výtvarníky. Příští týden ve středu 24. července se na místě bude konat umělecké vystoupení, jehož přímou součástí bude výše zmiňovaný bazén.

Na Smíchově se otevřelo druhé Manifesto.
Autor: Daniel Vitouš

Do areálu smějí vstupovat psi, místo je vstřícné k celým rodinám, přístup je bezbariérový. Platba zde stejně jako v provozovně na Florenci probíhá pouze bezhotovostně. Zajímavostí je skutečnost, že veškerá energie zde pochází z obnovitelných zdrojů. Dočasná instalace kontejnerů a veškerého dalšího vybavení trvala pouhých 6 dnů a nocí.

„Manifesto na Smíchově bude do konce letošního roku, kdy tedy společně s Florencí budou paralelně fungovat dvě Manifesta. Potom plánujeme, že smíchovskou provozovnu přestěhujeme na jinou lokalitu v Praze 5,“ dodala Radka Ondráčková.

Fotogalerie
23 fotografií