Matteo De Carli pochází z malého města Varese na severu Itálie. Kulinářskému umění se věnuje od svých 16 let. Ve snaze neustále zdokonalovat své řemeslo procestoval kus světa. Jeho první kroky vedly do Ženevy, následoval Dublin, kde se seznámil se svou budoucí partnerkou z České republiky. Jako další přišla na řadu Dubaj, kde se stal šéfkuchařem.

Matteova cesta do New Yorku byla jednou obrovskou souhrou okolností, která začala tím, že jeho partnerka dostala nabídku vést v tomto americkém velkoměstě hotel. Italský šéfkuchař proto nasměroval do „města, které nikdy nespí“ své životopisy. Problém však začal být s vízem, které by pro něj musely společnosti zajistit.

Osudové setkání

Tou dobou vstoupila Matteovi do života prestižní celosvětová společnost Cipriani, která má italské kořeny. „Cipriani otevíralo restauraci v Abú Zabí. Majitel se přišel podívat do Dubaje, aby se porozhlédl, setkali jsme se a vyměnili si kontakty,“ uvedl italský šéfkuchař. Díky této události se mu podařilo získat práci v newyorské restauraci zmiňované společnosti. Zatímco půl roku čekal na potřebné vízum, pracoval pro Cipriani v Benátkách. Poté konečně na dva roky zakotvil v New Yorku. „Byla to kombinace štěstí, pozitivního přístupu a mnoha souvislostí,“ popsal tuto životní etapu Matteo De Carli.

Po čase se Matteo s partnerkou rozhodl, že by rádi místo práce pro někoho založili vlastní projekt. Praha se proto jevila jako ideální volba. „V New Yorku je vše mnohem více stresující. Práce tam stojí hodně sil. Žil jsem ve spoustě měst, ale myslím, že Praha je ten nejlepší kompromis. Na letišti jste za 20 minut, za pár minut jste pryč mimo město. Můžete jet do Německa, do Rakouska. Když jsme chtěli z New Yorku na víkend do Miami, dvě hodiny trvala cesta na letiště, pak let do Miami… než se stačíte rozkoukat, víkend je pryč,“ popsal Matteo svůj pohled na život v Praze.

Manifesto jako vesnička

Matteo v současnosti kromě dalších projektů vaří lidem ve venkovním pop-up marketu Manifesto na Florenci. Podle něj je to naprosto jedinečný únik z velkoměsta. „Když přijdete sem, je to skoro, jako byste byli na malé vesničce, v malém sousedství. Každého znáte, zkoušíte různá jídla, děláte něco nového. Vyjdete ven a jste ve městě. Je vtipné, že skoro nad hlavou máme magistrálu, ale vůbec ji tady nevnímáme, je tu klid. Přijdete sem a všechno je v klidu,“ rozpovídal se šéfkuchař o projektu, který se zrodil před půl rokem.

Šéfkuchař Matteo De Carli při práci.
Autor: Everbay

Filozofie kuchařství

Matteo De Carli rád vaří risotto, protože je typické pro severní část Itálie, odkud pochází. Jeho snahou je seznamovat se s výrobci surovin, které pro své vaření využívá. „Díky tomu vím, kdo to je, co dělá. Odráží se to na jídle. Snažím se také hodně držet sezónních potravin,“ prozradil šéfkuchař.

V rámci pop-up marketu Manifesto lidem nabízí rybí speciality pod názvem „Ryba je ryba“. Původně se chtěl dle vlastních slov soustředit na maso, ale poté zjistil, že toho už je na místě dostatek. „Chtěli jsme zkusit něco jiného. Nebyla to výzva, ale spíš příležitost podívat se na věc jinak, otevřít se,“ zamyslel se Matteo.

Italský šéfkuchař má v tuto chvíli v plánu v České republice zůstat, byť sám uvádí, že „jeden nikdy neví“. V současnosti je však jasné, že se nejen na něj lidé mohou dle jeho vlastních slov těšit i na jaře, kdy do znovuotevřeného Manifesta opět zavítá. Zmiňovaný pop-up market v současnosti finišuje svůj vánoční provoz, který vyvrcholí v neděli 23. prosince speciálním brunchem a závěrečnou party s koncertem, který se odehraje od 17:00 hodin. Posléze se Manifesto zavře s tím, že znovuotevření je v plánu během března příštího roku.

Fotogalerie
8 fotografií