
Čeští kuchaři vyhráli mezinárodní klání. Připravili lososa, roštěnou i kokosové pyré

Národní tým českých kuchařů a cukrářů vyhrál mezinárodní soutěž v Singapuru. Během čtyř dnů předvedl na gastronomickém veletrhu několikrát své kulinářské umění a dnes vyhrál finálové kolo, v němž porazil týmy z Nového Zélandu a Tchaj-wanu. Informoval o tom dnes manažer týmu Tomáš Popp. Češi získali bronzovou sošku lva, který je národním symbolem Singapuru.
„Takovéhle umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě manažer českého týmu AKC Tomáš Popp. Kulinářské umění týmu ocenil i hudebník Ondřej Brzobohatý, který tým jako ambasador doprovázel.
„Svým způsobem mi to připomíná skládání hudby. Tam také hledáte ideální ingredience a množství, aby z toho na závěr vznikl ohromný zážitek,“ komentoval výhru Brzobohatý.
Český tým uspěl v konkurenci několika stovek kuchařů na mezinárodní soutěži FHA Culinary Challenge (FCC). Ta se koná jednou za dva roky v rámci veletrhu asijské gastronomie a hotelů (Food&HotelAsia, FHA), jehož se letos účastnilo na 3500 vystavovatelů z téměř osmi desítek zemí.
Do dnešního finálového souboje o lva postoupily tři nejlepší týmy, které se předtím utkaly v několika disciplínách. Český tým v první z nich v úterý připravoval tříchodové menu pro 85 lidí, které muselo šest kuchařů stihnout za pět hodin. Ve čtvrtek pak český tým předvedl své kuchařské a cukrářské umění, v něm získal za kuchařskou část zlato a cukrářskou bronz.
Úterní tříchodové menu, které Češi v Singapuru představili, bylo inspirováno pokrmy z období první republiky (1918–1938). „Tehdejší gastronomie byla nesmírně bohatá, patrné v ní byly vlivy francouzské, rakouské i italské gastronomie,“ řekl ještě před odjezdem do Singapuru manažer Popp.
V dnešním finále se vařilo pro 50 lidí a tříchodové menu muselo být hotové za čtyři hodiny. „Vítězné menu obsahovalo: lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert),“ popsal kapitán týmu, kuchař Jan Horký. Doplnil, že suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Na poradu měl tým jednu hodinu, v níž musel rozhodnout, jaké menu připraví.