Schovaná Itálie »v podzemí«

Jednou z těch, které uživatelé serveru Trip Advisor doporučují ostatním, je Pizzeria Kmotra. Tu naleznete v suterénním prostoru pod kavárnou téhož jména. Příjemné prostředí, vstřícný přístup a „vůně Itálie“ vás hned přesvědčí o tom proč. Jediné, s čím si budete muset lámat hlavu, je výběr pizzy. Těch bývá v nabídce až 30, od těch klasických po lehce speciální, jako například Silvi s uzeným lososem a piniovými oříšky.

Nejprodávanější pizzou u nás je Capricciosa,“ vysvětlil Pavel Šoura, který je provozním manažerem pizzerie. Podle něj je úspěch dílem tradice podniku a autentičnosti surovin. „Lidé sem chodí už 25 let, takže v tom možná hraje roli i určitá nostalgie,“ vysvětluje. „Zároveň používáme autentické suroviny. Neexistuje, abychom místo gorgonzoly použili nivu nebo slaninu místo pancetty. Naše šéfkuchařka, původem z Itálie, se přípravě pizz věnuje přes 20 let.“

Ceny se pohybují v sympatických relacích od 135,- Kč do 188,- Kč. „Výborná pizza. V Praze jedna z nejlepších. Tenké těsto a je plná chutí. Poctivé ingredience. Mají často narváno, je lepší si udělat rezervaci. My si ji bereme nejčastěji s sebou,“ uvedla na Trip Advisoru uživatelka ppavlina.

Chcete-li kvalitní, dobře připravenou pizzu, v Pizzerii Kmotra rozhodně pochodíte.
Autor: David Zima

Základem je italská pec

V pizzerii PepeNero se dočkáte pizzy s doslova neapolským nádechem. Může za to nejen to, že původní majitel pizzerie Maurizio z Neapole pocházel a přivezl s sebou do Prahy řadu receptů, které nynější personál nadále využívá, ale také nechal přivézt pec, v níž se pizzy pečou. Podle paní Heleny, nejstarší sloužící členky personálu, je největší v Praze. V čem jsou místní pizzy jiné než v ostatních pizzeriích?

Suroviny necháváme dovážet z Itálie, včetně kvásku,“ vysvětlila Helena. Většina z nich se přitom na pizzy ukládá začerstva. Kuchař nemá nikde předpřipravené nádobky s nakrájenou zeleninou nebo salámem. Když dojde na objednávku pizzy, krájí cibule či rajčata vcelku, což jinde nebývá. „Snažíme se zachovávat italského ducha a držet tradici. Možná proto k nám lidé rádi chodí. Zpravidla napečeme denně tak 100 až 150 pizz. Nejvíce oblíbené jsou u nás asi Margharita, Capricciosa a Diavola.“

Za pizzy, které jsou skutečně luxusní, si tu připlatíte. Svou úlohu krom kvality určitě hraje i lukrativní místo, kde italská restaurace stojí – kousek od Pařížské ulice, nedaleko od Staroměstského náměstí. Nejlevnější pizzu pořídíte za 160,- Kč a tu nejdražší za 305,- Kč. „Pizza patří rozhodně k těm nej v Praze - velmi připomíná tu, kterou dostanete v Itálii,“ píše na Trip Advisoru uživatelka Janička R.

Poctivé italské suroviny, vlastní těsto, kvásek z Itálie a řemeslně zručně odvedená práce - takovéto pizzy obdržíte v Pizzerii Pepe Nero.
Autor: David Zima

Pizza od Johnnyho

Na první dojem byste o ni možná asi nezavadili. A to by byla chyba! Johnny Pizza, kterou naleznete v Koubkově ulici poblíž stanice MHD I. P. Pavlova, za zkoušku rozhodně stojí, i když si v ní moc neposedíte. Není moc veliká. Lidé si z ní většinou odnáší pizzy v krabici a rozhodně nelitují. Podnik vede sympatický rodilý Ital Johnny, který má kvůli němu, jak sám říká, „práce nad hlavu.“ „Lidé si v dobrém stěžují, že nestíhám,“ říká. Prakticky po celý den zažívá velký nával, ať už si lidé chodí pro celou pizzu nebo jen pro kusy.

I zde je velký výběr. V nabídce je 29 druhů. Většinou se jedná o klasická provedení, ale gurmány třeba překvapí pizza Bombai s kuřecím masem, ananasem, feferonkami a kari. O zdejších pizzách lze říci, že jsou řemeslně opravdu poctivě a dobře vyvedené. Johnny rozhodně nešetří ingrediencemi, takže když si objednáte pizzu messicana, nehrozí, že na ní budete mít jen pár kuliček kukuřice, několik koleček cibule, sem tam feferonku. Právě naopak.

Johnny Pizza má v současné době před rekonstrukcí. Poptávka po zdejších pizzách totiž skutečně převyšuje nabídku. Ceny jsou na centrum Prahy nadmíru příznivé. Nejlevnější pořídíte za 99,- Kč a tu nejdražší za 160,- Kč.  „Věřte nebo ne, recenze nelžou. Jedná se opravdu o nejlepší pizzu v Praze. Kvalitní suroviny, super cena, výborná obsluha! 11/10,“ ohodnotil svůj zážitek prostřednictvím Trip Advisoru uživatel Jakub K.

Pizzerii Johnny vede italský šéfkuchař Johnny. Surovinami na pizzu rozhodně nešetří. I proto je mnohými vyhledávaná jako jedna z nejlepších.
Autor: David Zima

Kousek Itálie ve Vysočanech

Ristorante – Pizzeria Cerreto je na hony vzdálená rušnému centru metropole. Naleznete ji ve Vysočanech hned vedle budovy Divadla Gong. Čeká v ní na vás vkusně moderně vyvedený interiér a vlídný personál. A k tomu výběr z 23 pizz. „Nejvíce na odbyt jde Calzone primavera, Dello Chef, Napoletano nebo Carpaccio,“ vysvětlila paní Petra, která je manažerkou podniku.

„Nejen na pizzy, ale i jiná italská jídla používáme výhradně čerstvé suroviny,“ uvedla manažerka podniku, který se jmenuje podle italského města. Na místě funguje už 11 let a personál je ryze český. Pokud však jde o jídlo nebo pití, preferuje se zahraniční kvalita, jako byste byli v Itálii. „Třeba česká vína byste u nás nenašli, máme převážně italská,“ vysvětluje Petra. A proč si podle ní lidé oblíbili právě jejich pizzerii? „Nejspíše jim tu chutná a rádi se sem vracejí. Možná to záleží i na personálu, hostům se věnujeme naplno.“

Nejlevnější pizzu, která se zde peče v peci na dřevo, tu pořídíte za 150,- Kč. Na opačném konci žebříčku pak nejdražší pizza stojí 195,- Kč. „Jednoznačně nejlepší podnik v Praze 9. Úžasná obsluha, super jídlo a parádní atmosféra. Do tohoto podniku se rád vracím. Doporučuji každému,“ uvedl prostřednictvím Trip Advisoru uživatel Jack b.

Jednou z nejoblíbenějších pizz v Ristorante - Pizzerii Cerreto je pizza Dello Chef.
Autor: Pizzeria - Ristorante Ceretto

Tradiční recept

Pizzeria San Carlo v Dittrichově ulici představuje tak trochu jiný „level“. Nedá se říci, že by byla lepší nebo horší než ostatní. Je spíše o mnoho jiná, což platí především o jejích pizzách. Pravidelně proto boduje v nejrůznějších anketách i žebříčcích. Je to zásluhou personálu, který ví, co a jak se správně dělá. Pizzu s originálnějším nadýchaným a přitom vláčným těstem byste v Praze stěží pohledali.

Hosté oceňují zejména atmosféru jako v Itálii, kterou má na svědomí zejména plně italský personál, jak obsluhující, tak mistr pizzař, který připravuje pizzu dle tradičního původního neapolského receptu, jediný v Praze,“ vysvětlil Josef Rokos, manažer Alchymist Luxury Group, pod kterou Pizzeria San Carlo spadá. Pizzerii naleznete v Dittrichově ulici na Novém Městě. Nabízí 16 druhů pizz, všechny sestávající z kvalitních čerstvých surovin. Při dobrém usazení v pizzerii navíc můžete podrobně vidět, jak se pizza připravuje i peče.


S ohledem na uvedenou lokalitu nepřekvapí, že si zde za pizzu připlatíte malinko více, než jinde. Ale s ohledem na kvalitu a provedení není lítost nad útratou na místě. Nejlevnější pizza zde stojí 175 Kč,- a ta nejdražší vyjde na 285,- Kč. „V Praze je nespočet »italských« restaurací. Tahle je ale opravdu poctivá, se vším všudy. Je vidět, že na kvalitě se zde nešetří a pizza i pasta jsou výborné, z kvalitních surovin a dobře vyvážené,“ ohodnotil pizzerii na Trip Advisoru uživatel taska 222.

Pizzeria San Carlo sází na starodávný rodinný recept těsta, který se předává z generace na generace. Když pizzu okusíte, zjistíte, že se opravdu nepodobá ostatním.
Autor: David Zima
Fotogalerie
37 fotografií