O původ fenoménu posledních let se perou Rumuni a Maďaři. K nám se trdelník dostal až v 19. století. Pověst říká, že pochází původně ze Sedmihradska, které leží v Rumunsku. Když území známé jako Transylvánie v 10. století dobyli Maďaři, údajně toto sladké pečivo poprvé upekli právě oni.

Maďarský generál a básník József Gvadányi pak trdelník přivezl v 18. století do městečka Skalica na slovensko-moravském pomezí. Právě Skalica proto v roce 2007 získala pro skořicové sladké pečivo ochrannou známku Evropské unie.

Trdelníky se v českých zemích pekly od 19. století při různých slavnostních příležitostech. Nosívaly se jako dárek rodičkám v době šestinedělí. „Připravovaly se také na svatého Jiří, protože se věřilo, že v tento den začínají vylézat hadi ze země a trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná,“ vysvětlila trdelníkářka Klára Wittmayerová (29), která sladkou pochoutku prodává na Václavském náměstí pět let.

Proč zrovna trdlo?

Těsto na trdelník se dříve namotávalo na dřevěný kolík opatřený klikou. Ten se položil nad oheň na dvě trojnožky, klikou se otáčelo a těsto se peklo. Kolíku se říkalo »trdlo« a pekaři tak pojmenovali i dobrotu, kterou na něj motali. Kromě toho se začalo označení používat i pro neohrabané lidi a nemehla. Pohyb trdla nad ohněm byl totiž nepravidelný a nemotorný.

Video
Video se připravuje ...

Video z obchodu, který doslova praská ve švech. Na jeho trdelník se zmrzlinou lidé čekají i hodinu. Eva Fornálová

Prodejci trdelníků se snaží vymyslet různé zlepšováky, můžeme natrefit už i na trdelníky plněné kopcem zmrzliny, šlehačkou a jahodami, případně oříškovou pomazánkou či marmeládou. Staročeskou sladkost nabízí i s různými příchutěmi, třeba skořicovou, ořechovou, mandlovou či kokosovou.

Všude, kam se podíváš

Dříve se trdelníky pekly a prodávaly spíše jen na Moravě. Populárními v jiných městech, hlavně v Praze, se staly až v posledních letech. Na skoro každém vánočním trhu je minimálně jeden stánek s trdelníky, většinou jich je ale hned několik.

A co okolí Staroměstského náměstí? Blesk prošel tři turistické ulice metropole – Celetnou, Železnou a Karlovu a napočítal celkem devět kamenných obchodů s touto pochoutkou. Za originální trdelníky tam zaplatíte od 50 do 70 korun, s čokoládou se ceny pohybují od 60 do 80 korun, ty se zmrzlinou stojí až 120 korun, s jahodami dokonce ještě o desetikorunu více!

Vyrobte si domácí trdlo

Ve stáncích za trdelník zaplatíte 60 korun, Blesk vám přináší recept na domácí. Za suroviny na jeden dáte desetkrát méně, necelých šest korun!

Suroviny na cca 10 kusů:
80 g tuku na pečení – 8 Kč
500 g polohrubé mouky – 8 Kč
250 ml mléka – 7 Kč
3 lžíce moučkového cukru – 3 Kč
2 vejce – 8 Kč
1 droždí – 4 Kč
špetka soli – 1 Kč
5 lžic skořicového cukru – 18 Kč
celkem 57 Kč/10 kusů

Postup: Do mírně ohřátého mléka dáme moučkový cukr a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Vše promícháme s moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme zavařovací sklenice. Obalíme je alobalem a hada na ně namotáme. Trdelník natřeme bílkem a obalíme ho ve skořicovém cukru a pečeme v předehřáté troubě asi deset minut při teplotě 180 °C. Po vytažení z trouby ještě teplé znovu obalte v cukru.

Fotogalerie
15 fotografií