Spolu se Staroměstským je Václavské náměstí asi nejfrekventovanější a nejznámější z celé Prahy. Nejednou skrze něj kráčely dějiny, nechybí snad v žádném zahraničním pražském průvodci, denně jím proudí na tisíce turistů. Po právu je také vyhledáváno nejrůznějšími fotografy, amatérskými i profesionálními.

Právě ti se v 10. ročníku soutěže Dvě tváře Prahy na téma Černá a bílá stránka Václavského náměstí vcelku nepřekvapivě zaměřili převážně na jeho půvaby. Z 23 vystavených fotografií, které porota anonymně vybrala z 378 přihlášených, se nejčastěji zaměřují na dominantu Václavského náměstí – Národní muzeum, které i díky nedávné rekonstrukci „svítí“ do dáli.
Fotografií nazvanou Venčení na Václaváku zaujala porotu teprve dvanáctiletá Izabela Kubies.
Autor: Izabela Kubies

Jinak jsou k vidění roztodivné momentky, částečně černobílé, jiné barevné. Nechybí odkazy na události z loňského roku, jako například demonstrace či pieta za Jana Palacha. Kromě nesporného půvabu však skýtá nejedno „ale“. Takové fotografie zachycují chaotickou dopravu na náměstí nebo problém vyvenčení psa v centru Prahy. Autorkou této oceněné fotografie je dokonce teprve dvanáctiletá Izabela Kubies.

Ne vše, co se třpytí, je zlaté

„Fotografie dají vyzvednout věcem, které lidi považují za vydařené a krásné. Je to i cílem našeho snažení. Přivést na toto místo co nejvíce Pražanů i domácích turistů,“ uvedla při odhalení výstavy Monika Vlková, projektová manažerka Sdružení Nového Města pražského (SNMP), které je hlavním pořadatelem výstavy. „Je tady mnoho významných a krásných zákoutí, o které je potřeba pečovat a starat se o ně.“

Na ty „škaredé“ stránky náměstí, které jsou problematičtější, se v hledáčku fotoaparátů účastníků už tolik nedostalo. Přitom je nelze přehlížet. „V podstatě je lze shrnout takto: pouliční naháněči do nevěstinců, prodej drog, žebrání a krádeže kvůli drogám, prostituce, Airbnb a parkování,“ vyjmenoval Jan Adámek, dlouholetý předseda SNMP. „Chtěli bychom, aby to tu bylo pěkné, sympatické a příjemné. V současné době je ale z Václavského náměstí pouze torzo, čeho by mohlo být,“ myslí si.

Náměstí potřebuje oživit pozitivním životem

U otevření výstavy byl i starosta první městské části Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Idea výstavy byla taková, aby zachycovala Václavské náměstí tak, jak je. Ať už s pozitivy, nebo s negativy,“ vysvětlil Blesk.cz starosta. Jejího přínosu si cení zejména v umělecké oblasti. Že by mohla přinést nějaký podnět k řešení negativních problémů, nepředpokládá, ačkoliv poukázání na ně považuje starosta za jakousi přidanou nadhodnotu uměleckých fotografií.

Největší negativum Václavského náměstí je podle mne absence toho pozitivního,“ vysvětlil. „Některé domy jsou prázdné, přitom by bylo třeba náměstí znovu oživit a přivést sem zpět ten pozitivní život, který chceme. Až se tak stane, doufám, že ty negativní jevy ustoupí samy, anebo že budou ve snesitelnějších proporcích,“ uvedl na konto například těžko regulovatelné prostituce, drobné kriminality i činnosti nevěstinců.

Kdy: Dennodenně do 10. června
Kde: Střední část Václavského náměstí před Café Tramvaj
Vstupné: Volné

Oceněné fotografie si také můžete prohlédnout v galerii.

Fotogalerie
43 fotografií