Žižkovská věž, Václavské náměstí, Žižka, nebo Pražský hrad? V nově otevřené kopuli Národního muzea si stačí vybrat jen to správné okno. Na celé město zde shlížíte z výšky 50 metrů. „Původně tady byl hlavně sklad věcí na mytí oken. O nejhezčí výhled v Praze jsme však návštěvníky nechtěli připravit,“ vysvětlil Michal Lukeš, generální ředitel muzea.

Jenže musel se vyřešit problém se světlem, které přes kopuli svítí do Panteonu. „Proto je podlaha v kopuli prosklená. Pro ty, kteří se bojí po skle chodit, je dokola položený koberec,“ dodal Lukeš. Do kopule se najednou vejde 70 lidí. Vstup sem lze zakoupit pouze společně se vstupenkou do muzea a připlatíte si tak 100 korun. Kvůli úzkému schodišti jsou po 30 minutách vpouštěny skupinky po 30 osobách.

 Noha návštěvníka do pátku nevkročila ani do prostoru východní dvorany. „Ta sloužila jako parkoviště a sklad, nově je prostor zastřešen. Sloužit bude jako odpočinková zóna a kavárna. Muzeum je nově s výjimkou kopule bezbariérové. Pro větší komfort lidí s omezenou schopností pohybu je vyhrazen vstup z Vinohradské ulice.

200 nej předmětů

K vidění je v Národním muzeu výstava 2×100 představující 200 nejzajímavějších předmětů ze sbírek Národního muzea a Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava mapující společný život Čechů a Slováků v jednom státě. V červnu přibude expozice o československých letcích ve Velké Británii s názvem Rytíři nebes. Na léto je pak připravována výstava Tutanchámon. Na podzim se návštěvníkům otevřou i některé nové stálé expozice.

Opravy za 1,8 miliardy

Historická budova se opravovala sedm let a poprvé po opravě se otevřela návštěvníkům symbolicky 27. října, v předvečer státního svátku, respektive k výročí 100 let vzniku státu. Opravy stály 1,8 miliardy, nicméně úplně hotovo ještě není. „Už se konají jen malé dodělávky. Do června bych si přál, aby bylo hotovo do puntíku všechno,“ doufá Lukeš. 

Kolik zaplatíme: plné vstupné 250 Kč, snížené vstupné 170 Kč, rodinné vstupné 420 Kč, kopule 100 Kč navíc 

Fotogalerie
23 fotografií